Σύνοψη

Σε έναν κόσμο όπου το υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικό έγκλημα έχει απλώσει τα πλοκάμια του παγκοσμίως, ένας κατάδικος σε άδεια βοηθάει αμερικανικές και κινεζικές ένοπλες δυνάμεις καθώς κυνηγούν τους εγκληματίες ανά τον πλανήτη: από το Σικάγο και το Λος Άντζελες, έως το Χονγκ Κονγκ και την Τζακάρτα.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο Michael Mann είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για ταινίες όπως το Heat, το Collateral και το The Last Of The Mohicans. Πάντα μας παρουσιάζει «προσγειωμένες» ταινίες και συνήθως φλερτάρει με το έγκλημα συνδυάζοντάς το με δυνατούς ηθοποιούς και δράση. Στο Blackhat συνεχίζει το ίδιο σκηνοθετικό μοτίβο που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, αλλά δοκιμάζει να ασχοληθεί με κάτι λίγο διαφορετικό σεναριακά…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για blackhat

 

Το Blackhat λοιπόν καταπιάνεται με το σημαντικότερο έγκλημα της σημερινής εποχής, που δεν είναι άλλο από τις διαδικτυακές κλοπές και τους hackers. Χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ως πρωταγωνιστή τον «Thor», ή αλλιώς τον Chris Hemsworth, ο οποίος υποδύεται τον Nicholas Hathaway, έναν πανέξυπνο hacker που έχει μπει φυλακή για ηλεκτρονικά εγκλήματα του παρελθόντος και δέχεται μια πρόταση από τις ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής και της Κίνας για να τους βοηθήσει να βρουν έναν όμοιό του που κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Ο Hemsworth βέβαια, ενώ ο χαρακτήρας του είναι γραμμένος για έναν αυταρχικό και πανέξυπνο άνθρωπο, δεν καταφέρνει να ξεφύγει απ’το μέτριο και παίζει πιο «safe» απ’ότι θα θέλαμε. Σίγουρα αρμηνευτικά αυτός δεν είναι και από τους καλύτερους ρόλους του. Αντιθέτως η Wei Tang και ο Leehom Wang, μπορεί σαν ονόματα να μην σας λένε κάτι αλλά ήταν οι πιο πιστικοί της ταινίας και βγαίνουν ασπροπρόσωποι.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για blackhat

 

Από την αρχή ο Michael Mann προσπαθεί να μας βάλει στο κλίμα της ταινίας με λήψεις από μια πλακέτα υπολογιστή μέχρι τις καλωδιώσεις και πως ταξιδεύει μια πληροφορία σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή. Η αλήθεια είναι πως το κουράζει λίγο μετά από κάποιο σημείο, αλλά το καταλαβαίνει και ο ίδιος και μετά το κόβει «μαχαίρι». Στη συνέχεια, όλη η ταινία είναι δικιά του με τις χαρακτηριστικές ευρηματικές του λήψεις, την εστίαση και τα κοντινά πλάνα στους πρωταγωνιστές. Ευτυχώς δεν παραμένει στις οθόνες υπολογιστών και στο τι πληκτρολογεί ποιός, αλλά δημιουργεί αγωνία με κανονικές σκηνές δράσης που περιλαμβάνουν αρκετό πιστολίδι και ξύλο (ίσως με λίγο περισσότερη ένταση απ’ότι μας έχει συνηθίσει εως τώρα) και μια εκπληκτική run-cam σε μια σκηνή με πολύ τρέξιμο που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

 

 

Σαφώς και το Blackhat είναι μια καλή πρόταση για cinema, καθώς είναι σφιχτοδεμένο, ώριμο, προσαρμοσμένο πλήρως στην cyber-εποχή που ζούμε. Ακόμη και οι πιο άσχετοι με την τεχνολογία θα το αγαπήσουν γιατί είναι ποιοτικό, πλήρως επεξηγηματικό και «προσγειωμένο», χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Mann.

 

Βαθμολογία: 3/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.