Σύνοψη

Από την αυγή του πολιτισμού, λατρευόταν σαν θεός. Ο Απόκαλιψ, ο πρώτος και ισχυρότερος μεταλλαγμένος από το σύμπαν των X-Men, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις πολλών άλλων μεταλλαγμένων, καταλήγοντας αθάνατος και ανίκητος. Ξυπνώντας μετά από χιλιάδες χρόνια, απογοητεύεται από τον κόσμο που βρίσκει και σχηματίζει μια ομάδα παντοδύναμων μεταλλαγμένων, συμπεριλαμβανομένου και του αποκαρδιωμένου Μαγκνέτο, για να «καθαρίσει» την ανθρωπότητα και να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα κυριαρχεί. Καθώς η μοίρα της Γης κρέμεται από μία κλωστή, η Ρέιβεν, μαζί με τη βοήθεια του Καθηγητή Χ, πρέπει να ηγηθεί μιας ομάδας νέων X-Men για να σταματήσουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους και να σώσουν την ανθρωπότητα από την απόλυτη καταστροφή.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Η επική νέα τριλογία X-Men κλείνει με το, σχεδόν 2.5 ωρών διάρκειας, «X-Men: Apocalypse». Σαφώς και ήταν αναμενόμενο ότι ο Bryan Singer και όλη η πετυχημένη πλέον ομάδα του θα τα έδιναν όλα. Εδώ όμως δεν έχουμε απλά το κλείσιμο μιας εκπληκτικής σειράς ταινιών, αλλά μία απ’τις καλύτερες ταινίες του είδους, δεμένη σεναριακά, μελετημένη και οπτικοακουστικά εντυπωσιακή.

 

 

Όταν τελείωσε η πρώτη τριλογία X-Men και ακούστηκε ότι θα βγει καινούρια και λίγο αργότερα ότι η πρώτη ταινία θα λεγόταν «X-Men: First Class», ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι απλά ήθελαν να βγάλουν λεφτά. Έλα όμως που όταν βγήκε το «First Class» το 2011, μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό. Στη συνέχεια το 2014 βγαίνει το «Days Of Future Past» που συνδυάζει τους νεαρούς με τους παλιούς X-Men και σεναριακά «παντρεύει» με μια πετυχημένη συνταγή παρελθόν και μέλλον. Έτσι φτάσαμε να τρίβουμε τα χέρια μας με αγωνία όταν είδαμε ότι στο βιντεάκι μετά τους τίτλους τέλους μας παρουσίασαν τον Apocalypse, τον πρώτο και δυνατότερο από όλους τους μεταλλαγμένους.

 

Το «X-Men: Apocalypse» λοιπόν διαδραματίζεται στα 80’s και μετά τα γεγονότα των δύο προηγούμενων ταινιών ο καθένας έχει πάρει τον δρόμο του προσπαθώντας να φτιάξει τη ζωή του. Κάπου στην Αίγυπτο όμως «ξυπνάει» μετά από χιλιάδες χρόνια ο Apocalypse και θέλει να στρατολογήσει τους μεταλλαγμένος ή αλλιώς τα παιδιά του, για να κυριεύσει τον πλανήτη και να εξαλείψει το ανθρώπινο είδος. Ίσως το σενάριο να μην σας ακούγεται και πολύ πρωτότυπο αλλά βλέποντας την ταινία θα βρείτε πολλά κρυμμένα μυστικά και συναισθήματα των πρωταγωνιστών, ανατροπές, χαρακτήρες που θα θέλατε να δείτε πως εντάχθηκαν στους X-Men και τα κίνητρά τους, παράλληλα με ενδιαφέροντα γεγονότα που κάποια τα ξέραμε και άλλα όχι.

 

 

Ένα απ’τα σημαντικότερα ατού της ταινίας, όπου έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, είναι το οπτικοακουστικό κομμάτι. Το «X-Men: Apocalypse» δεν τσιγκουνεύεται τα οπτικά εφέ, τα κοστούμια, το άψογο make-up που έχουν πολλοί χαρακτήρες, την καταιγιστική δράση σε πάρα πολλά σημεία και τον ήχο που είναι πριμαριστός ή μπάσος όπου πρέπει. Να μην ξεχάσω και την εξαιρετική επιλογή κομματιών από Duran Duran, Corey Hart, David Bowie μέχρι και Metallica (!). Η σκηνοθεσία του Bryan Singer είναι δυνατή, εστιασμένη στους χαρακτήρες όπως πάντα, ενώ στις κλασικές του λήψεις με ζουμ σε τοποθεσίες, δένει πολύ καλά και το 3D, οπουδήποτε αλλού όμως το 3D είναι αδιάφορο (το μοναδικό αρνητικό που βρήκα σε όλη την ταινία, οπότε δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα).

 

Τέλος η ταινία είναι πλούσια σε πρωταγωνιστές, με όλο σχεδόν το team του First Class αλλά και κάποιους νέους χαρακτήρες όπως η Psylocke (Olivia Munn) η οποία θα ήταν τέλεια και για Wonder Woman (τροφή για σκέψη). James McAvoy (Xavier) και Michael Fassbender (Magneto) σε ερμηνείες με πολύ συναίσθημα. Jennifer Lawrence και Nicolas Hoult δεν χρειάζονται πλέον συστάσεις. Η Sophie Turner (Game Of Thrones) πολύ καλή ως νεαρή Jean Grey, όπως επίσης ξεχωρίζει και ο Kodi Smit-Mcphee ως νεαρός Nightcrawler. Ο Oscar Isaac ενσαρκώνει πολύ επιβλητικά τον Apocalypse ενώ φυσικά δεν θα μπορούσα να ξεχάσω αυτόν που κλέβει την παράσταση για άλλη μια φορά με μια σκηνή αποκλειστικά γι’αυτόν, που δεν είναι άλλος από τον Evan Peters ως Quicksilver.

 

 

Η νέα ταινία των X-Men λοιπόν, τα έχει όλα, είναι απολαυστική όσο δεν πάει άλλο και θεωρώ πως θα αγαπηθεί από φανς και μη, ειδικά αν σας άρεσαν τα 2 προηγούμενα. Να αναφέρω βέβαια πως και οι 3 αυτές ταινίες είχαν έναν δικό τους χαρακτήρα και η κάθε μία ήταν ξεχωριστή. Φυσικά όπως κάθε Marvel ταινία που σέβεται τον εαυτό της (και τους θεατές της), στο τέλος έχουμε extra κλιπάκι με μεγάλο μυστικό. Τα υπόλοιπα επι της οθόνης… (και πολλά είπα).

 

Βαθμολογία: 4/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.