Σύνοψη

Πολωνία, 1939. Η Αντονίνα Ζαμπίνσκι και ο σύζυγος της, Δρ Γιάν Ζαμπίνσκι, διευθύνουν τον ζωολογικό κήπο της Βαρσοβίας, με το προσόν αυτού προς τη διαχείριση και αυτής προς τη φροντίδα. Όταν στη χώρα εισβάλουν οι ναζί, το ζευγάρι αναγκάζεται να αναφερθεί στον νέο επικεφαλής ζωολόγο του τρίτου ράιχ, τον Λουτζ Χεκ. Για να αντεπιτεθούν με τους δικούς τους όρους, οι Ζαμπίσκι μυστικά αρχίζουν να συνεργάζονται με την αντίσταση, και να κατεργάζονται σχέδια για σώζουν ζωές από το Γκέτο της Βαρσοβίας, με την Αντονίνα να βάζει σε ρίσκο τόσο τη ζωής της, όσο και αυτή των παιδιών τους.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Η σκηνοθέτης Νiki Caro, η σεναριογράφος Angela Workman και η συγγραφέας Diane Ackerman, αποφάσισαν να μας μεταφέρουν μια αληθινή παράπλευρη ιστορία που διαδραματίζεται την εποχή του 1940 ,του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου , περιγράφοντας την δυστυχία, ταλαιπωρία και απογοήτευση των Εβραίων της Πολωνίας με τους Γερμανούς στρατιώτες.

 

Image result for zookeeper's wife

 

Όπως μπορείς να καταλάβεις και από το τίτλο η ιστορία μας αρχίζει με μια οικογένεια που φροντίζει το πιο φημισμένο ζωολογικό κήπο της Πολωνίας όταν ξαφνικά αρχίζουν οι βομβαρδισμοί του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου μέσα στον ζωολογικό κήπο. Μετά από την καταστροφή του ο ζωολογικός κήπος γίνεται κέντρο ανεφοδιασμού τροφής και όπλων για τους Γερμανούς αλλά μυστικό καταφύγιο για Εβραίους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και να κρυφτούν σε όλη τη διάρκεια του Πολέμου. Και κάπως έτσι ξεδιπλώνεται μια ιστορία πολέμου, δράματος, αγωνίας και δράσης …

Κύρια πρωταγωνίστρια σε όλη τη ταινία η Jessica Chastain, γνωστή και ανερχόμενη ηθοποιό στο ρόλο της Antonina, μιας Πολωνέζας γυναίκας, μητέρας ενός γιου και οικοδέσποινα του ζωολογικού κήπου, με μια καταπληκτική ερμηνεία που αρμόζει της εποχής εκείνης και ως δευτερεύον δυστυχώς πρωταγωνιστής, αδιάφορος και τυπικός ο Johan Heldenberg, ως Zan , ως άντρας της Antonina ,πατέρας και ιδρυτής του συλλογικού κήπου. Ο Daniel Brulh ενσαρκώνει το κακό γιατρό Lutz Heck με επιτυχία.

 

Image result for zookeeper's wife

 

Παρόλο που όλο το κόνσεπτ της ταινίας κινείται στα πλαίσια του πολέμου, δε θυμίζει και δε είναι αδιάφορη όπως μια κλασσική ταινία πολέμου. Με τον δικό της τρόπο προσπαθεί να σου μεταφέρει την ανθρώπινη αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους να βοηθούν ο ένας τον άλλον και την αγωνία τους για επιβίωση. Προειδοποιώ ότι έχει αρκετά ανατριχιαστικές σκηνές σε κακοποίηση ανθρώπων και ζώων και ειδικά σε ζώα , σε σημείο που με ενόχλησε , αλλά μπορώ να το δικαιολογήσω αν όντως έτσι έγιναν τα πράγματα. Η ροή της ταινίας κινείται σε σχετικά αργούς ρυθμούς, χωρίς όμως να σε κουράσει με μονόλογους και να επαναλαμβάνεται με παραστάσεις αν και σχεδόν όλη η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στον ζωολογικό κήπο. Η αγωνία και η ένταση με ήπιους ρυθμούς σε συντροφεύει σε όλη τη ταινία. Αν και λίγο απότομο το τέλος της για μένα , η ιστορία κλείνει με happy end χωρίς όμως να έχει αναλύσει αρκετά σημεία της σχέσης Εβραίων και Γερμανών και το τι απέγιναν μέσα σε αυτή τη διάρκεια. Επίσης αν δεν ήταν η Jessica Chastain και η υπέροχη ερμηνεία της, η ταινία θα ήταν αρκετά πιο αδιάφορη στα μάτια μου.

 

Image result for zookeeper's wife

 

Παρόλα αυτά , η ταινία και ο τρόπος προβολής μιας πραγματικής ιστορίας είναι αρκετά επιτυχημένος για να την απολαύσεις, να συγκινηθείς και να μάθεις περισσότερα πράγματα για την περίοδο εκείνη.

 

Βαθμολογία : 3.5/5

Christin K.

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.