Σύνοψη

Κατά τη διάρκεια αποστολής στον πλανήτη Άρη και μετά από μια τεράστια θύελλα, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι θεωρείται νεκρός και το υπόλοιπο πλήρωμα τον εγκαταλείπει. Όμως, ο Γουάτνι έχει επιβιώσει και έχει βρεθεί ολομόναχος σε ένα απόμερο κι αφιλόξενο τοπίο. Μόνο με τις βασικές προμήθειες πάνω του, πρέπει να βασιστεί στην ευφυΐα του και τη θέληση του για ζωή, ώστε να βρει τρόπο να στείλει κάποιο σήμα στη Γη, για να έρθουν να τον σώσουν. Όταν η ΝΑΣΑ αποκτά σημεία ζωής του, ξεκινάει ένας αδιάκοπος αγώνας για έρθει ο «Αρειανός» πίσω στο σπίτι του.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

7 υποψηφιότητες για Όσκαρ (2016):

 • Καλύτερης Ταινίας (Simon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer, Mark Huffam)
 • Α’ Ανδρικού Ρόλου (Matt Damon)
 • Σεναρίου (Drew Goddard)
 • Μίξης Ήχου (Paul Massey, Mark Taylor, Mac Ruth)
 • Μοντάζ Ήχου (Oliver Tarney)
 • Οπτικών Εφέ (Richard Stammers, Anders Langlands, Chris Lawrence, Steven Warner)
 • Παραγωγής (Arthur Max, Celia Bobak)

2 Χρυσές Σφαίρες:

 • Καλύτερης Ταινίας
 • Α’ Ανδρικού Ρόλου (Matt Damon)

Επίσης, η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας (Ridley Scott).

6 υποψηφιότητες για Βραβεία BAFTA:

 • Α’ Ανδρικού Ρόλου (Matt Damon)
 • Μοντάζ (Pietro Scalia)
 • Παραγωγής (Arthur Max, Celia Bobak)
 • Ήχου (Paul Massey, Mac Ruth, Oliver Tarney, Mark Taylor)
 • Οπτικών Εφέ (Richard Stammers, Anders Langlands, Chris Lawrence, Steven Warner)
 • Σκηνοθεσίας (Ridley Scott)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Τα τελευταία χρόνια οι ταινίες που εκτυλίσσονται στο διάστημα πάνε κι έρχονται. Μετά λοιπόν το κλειστοφοβικό Gravity του Alfonso Cuarón και το ανεπανανάληπτο Interstellar του Christopher Nolan, ήρθε η σειρά για το μεγαλεπήβολο «The Martian» του Ridley Scott, ο οποίος μάλιστα άφησε στην άκρη το sequel του Prometheus για να σκηνοθετήσει αυτό!

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the martian 2015

 

Ο Scott μας έχει συνηθίσει με την ατμόσφαιρα στις ταινίες του, ειδικά όταν σκηνοθετεί επιστημονικής φαντασίας (Alien, Blade Runner, Prometheus) κάτι που φυσικά δεν λείπει ούτε από εδώ. Η ταινία που βασίζεται στο best seller του Andy Weir μπορούμε να πούμε πως έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι απ’το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό δεν κουράζει ούτε για δευτερόλεπτο και το άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πετυχημένες ατάκες που διαδέχονται ασταμάτητα η μία την άλλη, φτιάχνοντας έτσι ένα υπέροχο contrast μεταξύ ατμόσφαιρας και χιούμορ.

 

 

Σε πλοκή μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλες πρωτοτυπίες, ούτε να είναι τόσο μεγαλεπήβολο όσο το Interstellar για παράδειγμα, αλλά καταφέρνει να σου παρουσιάσει ένα σφιχτοδεμένο σενάριο, στο οποίο μάλιστα έχει βάλει το χεράκι της και η ίδια η NASA. Βάζοντάς σε στο κλίμα από την αρχή, γνωρίζεις τους χαρακτήρες και μετά από μια δυνατή εισαγωγή (όπου μόνο εκεί άξιζε και το 3D), η αγωνία σε πάει σερί μέχρι τέλους. Τρύπες και βολέματα βέβαια υπάρχουν, όπως και το γεγονός ότι δεν εμβαθύνει καθόλου για την ζωή ή την οικογένεια έστω για τον Mark Watney, του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα που υποδύεται ο Matt Damon. Το μόνο που μαθαίνουμε είναι ότι είναι βιολόγος και κάνει «παπάδες» στον Άρη για να επιζήσει και πραγματικά η ευρηματικότητα που υπάρχει στην ταινία αξίζει.

 

Μιας και αναφέρθηκα στον ηθοποιό, ο Matt κάνει πολύ καλά τη δουλειά του αλλά δείχνει πιο πειστικός στα κωμικά σημεία της ταινίας παρά στο δράμα που περνάει ως πρωταγωνιστής. Στους συμπληρωματικούς ρόλους συναντάμε πάρα πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Jessica Chastain, η Kristen Wiig, ο Jeff Daniels, o Michael Peña, η Kate Mara, ο Chiwetel Ejiofor, καθώς και ο Sean Bean που είναι από τις λίγες φορές που δεν πεθαίνει σε ταινία! Σε γενικές γραμμές και αν λάβουμε υπόψιν ότι ενσαρκώνουν μεγάλα στελέχη της NASA, είναι όλοι τους πολύ ρεαλιστικοί.

 

 

Παρ’όλο που ξεπερνάει σε διάρκεια το 2ωρο, το The Martian θα κερδίσει σε μεγάλο ποσοστό fan του είδους και μη, λόγω της ακούραστης πλοκής του, της πολύ καλής σκηνοθεσίας, του πολύ πετυχημένου χιούμορ και της εκπληκτικής εικόνας με κάποιες πάρα πολύ ωραίες και ατμοσφαιρικές λήψεις που ακολουθούν τον πρωταγωνιστή στο δύσκολο δρόμο επιβίωσης στον περιβόητο «κόκκινο πλανήτη».

 

Βαθμολογία: 3.5/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.