Σύνοψη

Ο πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σάλενμπεργκ απογειώνει την πτήση 1549 που πιλοτάρει από το αεροδρόμιο ΛαΓκάρντια της Νέας Υόρκης, κι όλα βαίνουν κανονικά, όταν ένα σμήνος καναδικών χηνών χτυπάει ταυτόχρονα και τις δύο μηχανές του σκάφους. Γρήγορα, ο Σάλι συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει χρόνος να επιστρέψει στο ΛαΓκάρντια, ή να προσγειωθεί σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο, παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να ρίξει το αεροπλάνο στα νερά του ποταμού Χάντσον.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου ήχου (Alan Robert Murray, Bub Asman)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Το νέο δημιούργημα του Clint Eastwood ακούει στο όνομα «Sully», μια αληθινή ιστορία-φόρος τιμής στον πιλότο, χάρη στον οποίο σώθηκαν όλοι οι επιβάτες της πτήσης Νο «1549» τον Ιανουάριο του 2015 στη Ν. Υόρκη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για sully movie

 

Αν σας αρέσουν οι βιογραφικές ταινίες, το Sully είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, κατασκευασμένη με την οπτική και τις σκηνοθετικές πτυχές του Clint Eastwood, χωρίς όμως να είναι μία απ’τις συνηθισμένες «βαριές» ταινίες του. Βλέπεται ξεκούραστα και ευχάριστα, παρ’όλο που η δομή της ταινίας σε πάει συνεχώς μπρος-πίσω με πολλά flash back της ιστορίας. Ο Eastwood καταφέρνει να δώσει τον δικό του χαρακτήρα σε συνδυασμό με μια αρκετά «προσγειωμένη» ρεαλιστικότητα, δείχνοντάς σου αυτό ακριβώς που συνέβη χωρίς υπερβολές, υπερβολικές ερμηνείες και κλάματα.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω την πανέμορφη εικόνα με πανοραμικά και μη πλάνα γύρω απ’το αεροπλάνο και κατ’επέκταση γύρω απ’το γεγονός, κάτι στο οποίο βοηθούν σε ένα μικρό ποσοστό και τα τρομακτικά αληθοφανή οπτικά εφέ όπου και όποτε χρειάζεται σε βαθμό που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν βλέπεις το αληθινό γεγονός ή όχι.

Ο Tom Hanks δε, στον οποίο πέφτει και το κύριο ερμηνευτικό βάρος, είναι ανθρώπινος και παράλληλα ταπεινός, με μια ερμηνεία που είμαι σίγουρος πως είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στον χαρακτήρα του αληθινού πιλότου που πήρε τη δύσκολη απόφαση να προσγειώσει το Airbus στο ποτάμι. Σε έναν πιο εσωστρεφή, λιγομίλητο αλλά κωμικό σε σημεία ρόλο, συναντάμε τον Aaron Eckhart, του οποίου ομολογώ ότι ταιριάζει καθώς δεν τον έχουμε ξαναδεί σε κάτι παρόμοιο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για sully movie

 

Μ’αυτά και μ’εκείνα η 1.5 ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις, έχεις μάθει τα πάντα γύρω από το ατύχημα που πααλίγο να καταλήξει σε τραγωδία ενώ παράλληλα βλέπεις πόσο τραγικά μπορεί να συμπεριφερθεί το «σύστημα» σε κάποιον που μόλις έσωσε ανθρώπινες ζωές και έχεις δει μια καλογυρισμένη ταινία με όμορφη φωτογραφία και έναν Tom Hanks που ξέρει τι θα πει ερμηνεία χωρίς να ρίξει ούτε ένα δάκρυ.

 

Βαθμολογία: 3.5/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.