Σύνοψη

Η αναγνωρισμένη καθηγήτρια γλωσσολογίας Δρ Άλις Χόουλαντ μαθαίνει την τέχνη να χάνει κάτι κάθε ημέρα που περνάει. Μετά τη διάγνωση για Αλτσχάιμερ, στην αρχή απλά χάνει τον δρόμο της στο Μανχάταν, αλλά γρήγορα θα βάλει τη ζωή του συζύγου και των τριών της παιδιών σε δοκιμασία.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου (Julianne Moore).

Τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου (Julianne Moore).

Απέσπασε βραβείο BAFTA στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου (Julianne Moore).

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Τι είναι ένας άνθρωπος χωρίς τις αναμνήσεις του? Χωρίς τις εμπειρίες και τις γνώσεις του? Το Still Alice είναι μια συγκινητική ιστορία για τη νόσο Αλσχάιμερ που ίσως να χαρίσει στην πρωταγωνίστρια Julianne Moore το χρυσό αγαλματάκι για πρώτη φορά. Ανθρώπινο όσο μπορεί να είναι και αφοσιωμένο στην οικογένεια του σήμερα…

 

 

Η ταινία επικεντρώνεται στη νόσο Αλσχάιμερ και στις επιπτώσεις που έχει στο ίδιο το άτομο αλλά και στους ανρθώπους που το περιβάλλουν. Η Julianne Moore δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη επιλογή για το μυθηστόρημα της Lisa Genova. Με μια αληθινή και συγκινητική ερμηνία απογειώνει κυριολεκτικά μια μέτρια ταινία και την κάνει πολύ καλύτερη. Η «μεταμόρφωση» του χαρακτήρα της από τα πρώτα σημάδια, μέχρι το προχωρημένο στάδιο της ασθένιας είναι υποδειγματική και σαφώς αξίζει κάθε χειροκρότημα στο τέλος.

 

 

Αξιοσημείωτη είναι και η ερμηνία του Alec Baldwin, ως σύζυγος της Alice αλλά και η (για πρώτη φορά στα χρονικά) καλή ερμηνία της Kristen Stewart σε έναν ρόλο που της ταιριάζει πολύ και επιτέλους χαμογελάει και λίγο. Η ταινία σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο σημαντικές είναι οι αναμνήσεις για το ίδιο το άτομο και πόσο εύκολα μπορούν να ξεχαστούν. Το σημαντικότερο όμως είναι η σπάνια περίπτωση που η νόσος αλσχάιμερ «επισκέπτεται» μια γυναίκα στα μισά της ζωής της που έχει πολλά ακόμα να δει και να κάνει και ξέρει ότι την επόμενη μέρα θα τα έχει ξεχάσει.

 

 

Τέτοιες ταινίες δεν πρέπει να παραλείπονται από κανέναν. Είναι το είδος ταινιών που είναι άκρως συγκινητικές και παράλληλα βαθυστόχαστες όσον αφορά τη ζωή μας. Απλά αφήστε την Julianne Moore να σας κάνει να «ξεχαστείτε» από το τι συμβαίνει γύρω σας και να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

 

Βαθμολογία: 3.5/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.