Σύνοψη

Το χρονολόγιο τριών ταραγμένων μηνών του 1965, όταν ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οδηγούσε μια επικίνδυνη εκστρατεία για να διασφαλίσει ισονομία στο δικαίωμα της ψήφου υπό το πρόσωπο μιας βίαιης αντιπαράθεσης. Η επική πορεία από το Σέλμα στο Μοντγκόμερι κορυφώθηκε με την ψήφιση ενός νόμου από τον πρόεδρο Τζόνσον, η οποία ήταν μέγιστη νίκη στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ Τραγουδιού, ενώ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Απέσπασε Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού.

Βραβείο AFI στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Άλλη μια αντιρατσιστική ταινία που βρήκε το δρόμο της στις μεγάλες αίθουσες και κατ’επέκταση στις υποψηφιότητες των oscar. To Selma είναι ένας συμβολικός τίτλος παρμένος από την τοποθεσία που ξεκίνησε την εκστρατεία του ο Martin Luther King για τα δικαιώματα ψήφου και αξιοπρέπειας των νέγρων εκείνη την εποχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για selma 2014

 

Μπορούμε αναμφίβολα να πούμε πως το Selma αποτελεί μια ιστορική ταινία για την παγκόσμια ταινιοθήκη. Παράλληλα όμως μπορούμε να πούμε πως το θέμα της αφορά κυρίως τους αμερικανούς παρά οποιονδήποτε άλλον. Είναι μια καθαρά αμερικάνικη ταινία, περιορισμένη αποκλειστικά στις φυλετικές διακρύσεις που υπήρχαν σε εκείνη την εποχή, κάτι που φυσικά το έχουμε δει ξανά και ξανά… και ξανά. Όπως επίσης έχουμε δει πάμπολλες φορές σχεδόν όλες οι ταινίες που αφορούν κάτι τέτοιο να πηγαίνουν κατευθείαν για υποψηφιότητα στα oscar, λες και οι κριτές δεν χρειάστηκε να τις δουν καν.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για selma 2014

 

Και σαν αυτόνομη ταινία όμως το Selma πάσχει αρκετά λόγω πολύ αργών ρυθμών (ευτυχώς το αρκετά καλό μοντάζ σώνει την κατάσταση αρκετά) και παρ’όλο το πολύ καλό cast δεν σε συγκινεί όσο θα έπρεπε. Όλοι είναι συγκρατημένοι στις ερμηνίες τους και τους λείπει το κάτι παραπάνω που θα απογείωνε και την ίδια την ταινία. Ακόμη και ο David Oyelowo που υποδύεται τον Martin Luther King, είναι τυπικός και δεν ξεπερνάει το μέτριο (κάτι που επιβάλεται σε τέτοιες περιπτώσεις).

 

 

Το Selma εν τέλη είναι μια βιογραφική ταινία, δεν σε αγγίζει παρά μόνο αν είσαι αμερικανός, είναι αντιρατσιστική εως το κόκκαλο, η οποία όμως θα περνούσε εντελώς απαρατήρητη αν δεν ήταν υποψήφια για oscar. Μήπως τελικά υπάρχει κάποιος λόγος δημοσιότητας ή marketing που συγκεκριμένες ταινίες αποκτούν υποψηφιότητες σε βραβεία? Όπως και να’χει στη θέση του συγκεκριμένου κατ’εμε θα μπορούσαν να ήταν υποψήφιες άλλες ταινίες για τη χρονιά που μας πέρασε.

 

Βαθμολογία: 1/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.