Σύνοψη

Ένα διαστημόπλοιο ταξιδεύει σε έναν μακρινό αποικιακό πλανήτη και μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπων. Αλλά ξαφνικά παρουσιάζεται βλάβη σε έναν από τους θαλάμους ύπνωσης. Αποτέλεσμα είναι ένας επιβάτης να ξυπνήσει 60 χρόνια νωρίτερα. Αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα να γεράσει και πεθάνει ολομόναχος, αποφασίζει να ξυπνήσει κι έναν άλλον επιβάτη.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2 υποψηφιότητες για Όσκαρ:

  • Μουσικής (Thomas Newman)
  • Παραγωγής (Guy Hendrix Dyas, Gene Serdena)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Morten Tyldum, γνωστός από το εξαιρετικό (και οσκαρικό) «The Imitation Game», δοκιμάζει αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό. Σκηνοθετεί ένα ταξίδι στο διάστημα μαζί με top ονόματα της εποχής μας, τους Chris Pratt και Jennifer Lawrence σε σενάριο του John Spaihts (Prometheus, Doctor Strange). Μένει μόνο να δούμε αν το μείγμα πέτυχε.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για passengers 2016

 

Η ταινία παρ’όλο που σεναριακά «ακροβατεί» ανάμεσα σε Interstellar, Tron Legacy, Sunshine και αρκετές άλλες του είδους, δείχνει πολλά υποσχόμενη με ένα πολύ εντυπωσιακό trailer. Ο Jim Preston (Chris Pratt) ξυπνάει πολύ νωρίτερα (90 χρόνια νωρίτερα για την ακρίβεια) λόγω μιας δυσλειτουργίας στο σύστημα και είναι μόνος σε ένα διαστημόπλοιο που μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους, ταξιδεύοντας έτη φωτός μακριά απ’τη γη σε ένα νέο πλανήτη. Με το που ξυπνάει λοιπόν ξεκινάει σιγά σιγά να ξετυλίγεται το σενάριο της ταινίας. Ένα σενάριο βατό αρχικά αλλά αργότερα ανακαλύπτεις πως έχει πολλές τρύπες και ο τρόπος που εξελίσσεται είναι λίγο «μπακάλικος». Είναι προφανές πως το Passengers δεν θέλει να ακολουθήσει παρόμοια μονοπάτια άλλων ταινιών του είδους και ο «σκελετός» της να βασίζεται στο ταξίδι και την δράση γύρω από αυτό, αλλά εδώ βλέπουμε πως από ένα σημείο και μετά όχι μόνο αποφεύγεται συνειδητά η δράση, αλλά πλέον έχουμε πάει στο άλλο άκρο. Όταν λοιπόν ξυπνάει και η Aurora (Jennifer Lawrence) ξεκινάει το φλερτ μεταξύ των 2 πρωταγωνιστών και εκεί όλα αλλάζουν. Η ταινία «ξεχνάει» κυριολεκτικά την αρχική της ταυτότητα, μοιάζοντας περισσότερο με ένα κοινωνικο-δραματικό ρομάντζο. Αυτό στην αρχή μπορεί να δείχνει πρωτότυπο αλλά όταν αρχίζει και φλυαρεί, εκεί καταντάει κουραστικό και σιγά σιγά ανακαλύπτεις πόσα λάθη έχουν γίνει μέχρι να φτάσει στο απότομο και εντελώς αδούλευτο τέλος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για passengers 2016

 

Σαφώς και υπάρχουν κάποιες σκηνές που χορταίνει το μάτι και είναι αρκετά φρέσκες και πρωτότυπες αλλά δυστυχώς για κάποιους (όπως εγώ) που έχουν δει το trailer, βρίσκονται ήδη εκεί, οπότε δεν τις ευχαριστιέσαι όσο θα έπρεπε όταν βλέπεις την ταινία. Σκηνοθετικά μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ευρηματικότητα του Morten Tyldum, ο οποίος μας δείχνει αυτό που θέλει να πει η ταινία, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο και μεταφέρει (όσο μπορεί) την ατμόσφαιρα και το δράμα που επικρατεί, αν και κατ’εμέ θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο κλεισοφοβικό.

Ο Chris Pratt σε ένα ρόλο που δείχνει να του ταιριάζει, αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο και για την κωμική του πλευρά, που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει αλλά εδώ δεν την αξιοποίησαν σωστά γιατί το χιούμορ μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι στην καλύτερη περίπτωση «κρύο», χωρίς να βελτιώνεται όσο γνωρίζεις καλύτερα τους χαρακτήρες. Η άλλη όψη του ερμηνευτικού νομίσματος της ταινίας είναι η Jennifer Lawrence η οποία ξέρουμε πόσο καλά μεταλλάσεται για κάθε ρόλο και εδώ δείχνει για άλλη μια φορά ιδανική και αναντικατάστατη, με κάποια μικρά δραματικά ξεσπάσματα, όσο επιτρέπει βέβαια και σε αυτήν η πλοκή. Μια πλοκή που επίσης «θάβει» άδικα έναν Michael Sheen σε ρόλο ρομπο-μπάρμαν χωρίς να του δίνει χρόνο να εκφραστεί όσο του αρμόζει και κρατώντας τον τυποποιημένα στο παρασκήνιο όπως συνηθίζουν να έχουν τα ανθρωποειδή κάποιες ταινίες του είδους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για passengers 2016

 

Παρ’όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, το Passengers εν τέλη σου αφήνει μια καλή επίγευση καθώς δεν δείχνει ότι θα είναι από τις ταινίες διαστήματος που θα ξεχαστούν γρήγορα. Αν βέβαια σεναριακά ήταν λίγο πιο προσεγμένο και διαχειριζόταν καλύτερα τους πρωταγωνιστές του, θα μιλούσαμε σίγουρα για κάτι ανώτερο. Αν πάντως δεν έχετε δει το trailer, αξίζει και με το παραπάνω μια θέαση σε καλή αίθουσα κινηματογράφου.

 

Υ.Γ. : Αν έχετε σκοπό να απολαύσετε και να την ευχαριστεηθείτε περισσότερο, μην δείτε το trailer!

 

Βαθμολογία: 3/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.