Σύνοψη

1820. Το φαλαινοθηρικό Έσεξ έχει ως καπετάνιο τον Τζορτζ Πόλαντ Τζούνιορ, υποπλοίαρχο τον Όουεν Τσέις, δεύτερο υποπλοίαρχο τον Μάθιου Τζόι και θαλαμηπόλο τον Τόμας Νίκερσον. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο χτυπιέται από μια τεράστια φάλαινα φυσητήρα. Αποτέλεσμα είναι το πλοίο να ναυαγήσει και το πλήρωμα να ξεβραστεί στο πουθενά. Η επιβίωση, όμως, έχει και απάνθρωπες μεθόδους.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Ο Chris Hemsworth σε «βαθιά νερά». Η νέα ταινία (βασισμένη μάλιστα σε αληθινά γεγονότα) του διάσημου σκηνοθέτη Ron Howard βασίζεται κυριώς στην εντυπωσιακή της εικόνα και την αλαζονεία του ανθρώπου, όπου στην προκειμένη περίπτωση έχουμε κυνηγούς φαλαινών για το λάδι από το λίπος των γιγάντιων τεράτων της θάλασσας το οποίο ήταν εξαιρετικά πολίτιμο εκείνη την εποχή, μιας και το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιούνταν ακόμη ευρέως.

 

Η εικόνα είναι όντως εντυπωσιακή (δυστυχώς δεν το είδα σε έκδοση 3D αλλά πρέπει να έδενε «γάντι» με το σύνολο) με εφέ ρεαλιστικότατα και τις φάλαινες καλοσχεδιασμένες, γεμίζοντας έτσι το φωτογραφικό κάδρο και παράλληλα την οπτικοακουστική απόλαυση του θεατή. Ο Howard κάνει ότι μπορεί για να σε βάλει στον πανικό των πρωταγωνιστών, ο οποίος είτε δημιουργείται από μια κακοκαιρία, είτε από μία επίθεση φάλαινας. Κοντινές λήψεις από μπροστά, εστίαση σε ουρές των γιγαντόσωμων πλασμάτων πάντα με πρωτοστάτη τον αρκετά καλό Chris Hemsworth.

 

 

Εκτός του Hemsworth βέβαια (ο οποίος πάντα γράφει πολύ καλά στο φακό), δεν δένεσαι και πολύ με τους υπόλοιπους χαρακτήρες οι οποίοι αναπτύσσονται ελάχιστα, καθώς μετά την σχετικά σύντομη εισαγωγή βγαίνουν όλοι μαζί στα ανοιχτά για κυνήγι. Η ταινία θα λέγαμε πως περνάει από διάφορα στάδια και αν μπορούσαμε να βάλουμε παραδειγματικές «ταμπέλες», θα λέγαμε πως σε «ταξιδεύει» από τους «Πειρατές της Καραϊβικής» στη «Ζωή του Πι», μετά στον «Ναυαγό» και ξανά πίσω. Και ενώ μετά τα μισά παίρνει μια τραγική τροπή, δειχνοντάς μας που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για επιβίωση, συνεχίζει με κάποια όμορφα μηνύματα ανατρέποντας αυτό που περιμένεις και δείχνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να σωθείς από μία φάλαινα που σε έχει βάλει στο μάτι είναι να δείξεις έλεος και να συνειδητοποιήσεις την αλαζονεία σου ως άνθρωπος απέναντι στα υπόλοιπα πλάσματα που ζουν σε αυτό τον πλανήτη.

 

 

Το σενάριο μπορεί να είναι εν μέρη «κλισέ», πολύ συγκεκριμένο και όχι τόσο ψαγμένο όσο για παράδειγμα το «Life Of Pi», αλλά η όμορφη σκηνοθεσία σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές εικόνες στον ωκεανό, εν τέλη σου αφήνουν μια «επίγευση» πως είδες μια καλή ταινία εποχής… στην καρδιά της θάλασσας.

 

Βαθμολογία: 3/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.