40 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου διανοούμενου-σκηνοθέτη (μεταξύ άλλων) Pier Paolo Pasolini, ο ίδιος έχει γίνει πηγή έμπνευσης για τους street artists της Ρώμης. Θα συναντήσετε murals από street artists, τόσο στις αγαπημένες του περιοχές Pigneto και Tor Pignattara-όπου συνήθως έβρισκε τις κλασικές Ιταλικές φάτσες καθημερινών ανθρώπων που πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες του-όσο στην Ostia, το λιμάνι της Ρώμης, όπου δολοφονήθηκε.

les mille et une nuits zilda street art Pasolini Roma

Από Zilda. Χίλιες και μια νύχτες  (1974)

 

 

“Ο φασισμός δεν καίει μόνο σάρκες. Μας «σπρώχνει» στον ολοκληρωτικό αφανισμό.”  Pier Paolo Pasolini (5/3/1922 – 2/11/1975)

SALO zilda street art pasolini roma

Πάνω και κάτω έργα του Zilda , από το Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα, η τελευταία ταινία του Pasolini (1975).

zilda-piece-in-rome-inspired-pasolini-part3-03

large

“Hostia»  Nicola Verlato εναλλακτικός τίτλος «Η Καπέλα Σιξτίνα της Tor Pignattara». Απεικονίζει το μεκρό κορμί του Pasolini, το δολοφόνο του Giuseppe Pelosi με δύο δημοσιογράφους, στο κάτω μέρος τον Pasolini παιδί στα πόδια της μητέρας του, περιτρυγιρισμένος από τους πνευματικούς του μέντορες, Πετράρχη και Ezra Pound.

11374775 845972715491361 298991574 n

Του Omino71 . Ο Pasolini σαν υπερήρωας,η επιγραφή στο κεφάλι του σημαίνει«Ξέρω τα ονόματα» και είναι από άρθρο που είχε δημοσιεύσει το 1974 ο ίδιος σε Ιταλική εφημερίδα σχετικά με την τότε τρομοκρατία στην Ιταλία.

zilda adele-cambria rome unurth Του Zilda. Η Anna Magnani από την ταινία Mamma Roma (1962) 

lv b347bf990b720b03dbec5f6ba9dce5f1b0f9bcd8

Zilda again.. Απο την ταινία δεκαήμερο βασισμένη στο έργο του Βοκάκιου, όπου ο Pasolini βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να καυτηριάσει τον τρόπο ζωής διάφορων κοινωνικών ομάδων που ανάμεσα τους δεν λείπει φυσικά οι «αγαπημένοι» κληρικοί του Ιταλού σκηνοθέτη

pigneto-4

Στη Via Fanfulla da Lodi

Αριστερά :Του Maupal «Μόνο τα μάτια μπορούν να δουν την ομορφιά» παρμένο από ποιήμα του Pasolini πάνω στην έννοια της ομορφιάς που γίνεται αντιληπτή διά μέσω της όρασης.

Δεξιά:  Του Mr Klevra η Margherita Caruso στο ρόλο της Παναγίας, από την ταινία « Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» (1964). Η ταινία για τη ζωή του Χριστού από έναν δηλωμένο Άθεο που μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις πιο κατανυκτικές ταινίες του είδους. Με ερασιτέχνες ηθοποιούς παρακαλώ.. 

pietà-pasolini-1

 «Pasolini Pieta» του Γάλλου street artist Ernest Pignon-ErnestΟ Pasolini κρατά το νεκρό του εαυτό, μια ξεκάθαρη αναφορά στην Pieta του Michelangelo, στο κιαροσκούρο του  Caravaggio καθώς και στην φωτογραφία των ταινιών του μεγάλου δημιουργού.

 

Ακολουθεί συνοπτικά η φιλμογραφία του:

 

Αν έχετε δει κάποια ταινία του Pasolini, αν ναι γράψτε μας στα σχόλια λίγα λόγια για αυτή/ες. Αν όχι σας συνιστούμε να δέιτε κάποια όπωσδήποτε!

5/5 για όλες!

Δραγγανά Χριστίνα

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.