Ένα μικρό παρακλάδι των ταινιών δράσης και φαντασίας είναι οι ταινίες καταστροφής. Όταν λέμε ταινίες καταστροφής εννοούμε σκηνές όπου μία ολόκληρη πόλη ή ακόμη και ολόκληρος ο πλανήτης καταστρέφεται ολοσχερώς είτε από φυσικά αίτια, είτε από τεχνητά. Στις φυσικές καταστροφές μπορούμε να παρακολουθήσουμε σκηνές από σεισμούς, πλημμύρες, ηφαίστεια, τυφώνες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τεχνητά μέσα συμπεριλαμβάνονται σκηνές από πυρκαγιές σε φλεγόμενα κτήρια, κατεδαφίσεις, ναυάγια, πολέμους ή ακόμα και ρίψη βομβών. Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη κατηγορία αυτών των ταινιών όπου η απειλή έρχεται από το διάστημα και ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύει με αφανισμό. Μέσα σε όλα αυτά, μπορούμε κάλλιστα να προσθέσουμε ακόμα μια κατηγορία ταινιών καταστροφής, οι οποίες είναι παρμένες από τη Βίβλο, όπως για παράδειγμα τον πύργο της Βαβέλ, ο κατακλυσμός του Νώε, τα Σόδομα και τα Γόμορρα κλπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για towering inferno
Στιγμιότυπο από την ταινία «Ο πύργος της κολάσεως – The towering inferno» του 1974.

Οι σκηνές καταστροφής στον κινηματογράφο, προσφέρουν στο κοινό ένα απολαυστικό υπερθέαμα. Παρά τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίζονται επί της οθόνης, οι εικόνες έχουν τη δύναμη να συγκλονίζουν. Ο θεατής τρομάζει μεν με το μέγεθος των καταστροφών, άλλα ταυτόχρονα συμπάσχει με την αγωνία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανυπομονεί να δει τελικά ποιοι από αυτούς θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που αντιπροσωπεύουν αυτό το είδος ταινιών, τοποθετημένες με χρονολογική σειρά. Σε ορισμένες από αυτές, οι σκηνές καταστροφής καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ταινίας όπου η δράση είναι ασταμάτητη, ενώ σε άλλες ταινίες βλέπουμε τέτοιου είδους σκηνή μονάχα σε ένα μέρος τους. Κι όταν τελειώνει η ταινία, στο νου μας έχει πλέον χαραχτεί μονάχα αυτή η μία σκηνή!

Πάρτε ένα μικρό δείγμα από την αξεπέραστη ταινία «Deluge» του 1933 με τα πρωτοποριακά εφέ της εποχής που κόβουν την ανάσα ακόμη και σήμερα:

Η λίστα των ταινιών έχει ως εξής:

 

Χρήστος Καλκάνης

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.