Σύνοψη

17ος αιώνας, Ολλανδία. Ένας καλλιτέχνης (Ντέιν Ντε Χάαν) αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας (Αλίσια Βικάντερ) μετά από πρόταση του συζύγου της (Κριστόφ Βαλτς). Οι δύο νέοι, όμως, ερωτεύονται και αποφασίζουν να επενδύσουν στο εμπόριο τουλίπας, το οποίο τότε ήταν φοβερά επικερδές, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν ένα μέλλον μαζί.

Από το βιβλίο στο σενάριο και στη μεγάλη οθόνη

Όταν η παραγωγός Άλισον Όουεν διάβασε το ομότιτλο βιβλίο της Ντέμπορα Μόγκα, «Ο Πυρετός της Τουλίπας», το ερωτεύτηκε αμέσως. «Είναι ένα πολυεπίπεδο βιβλίο και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το συμπτύξω, αλλά αυτή ήταν και η πρόκληση για εμένα, να καταφέρω να τα βάλω όλα στο σενάριο. Είναι μία υπέροχη ιστορία αγάπης, που στην ουσία της υπάρχει μία μεταφορά πάνω στην αγάπη, τον πόθο και το πάθος. Οι πιο ακριβές τουλίπες ήταν αυτές που είχαν δυο χρώματα και ρίγες. Εκείνη την εποχή δεν γνώριζαν ότι ο λόγος που αυτές οι τουλίπες ήταν τόσο διαφορετικές ήταν εξαιτίας ενός ιού. Εντελώς ειρωνικά, λοιπόν, οι πιο ακριβές τουλίπες ήταν οι άρρωστες τουλίπες, αυτές που κουβαλούσαν μέσα τους την ασθένεια και στο τέλος σάπιζαν. Και αυτό είναι μία εξαιρετική μεταφορά πάνω στον παράνομο έρωτα που ζουν οι δύο πρωταγωνιστές: Είναι αυτή η θαυμάσια αγάπη, αυτό το μεγάλο πάθος, αλλά επειδή είναι μια παράνομη αγάπη, φέρει επίσης τους σπόρους της αυτοκαταστροφής», εξηγεί η Μόγκα.

Η Αλίσια Βικάντερ, που υποδύεται την Σοφία, ήθελε πολύ να λάβει μέρος στην ταινία. «Γνώριζα ότι το σενάριο ήταν του Τομ Στόπαρντ και είχα ήδη δουλέψει μαζί του στην «Άννα Καρένινα». Με το που διάβασα το σενάριο το ερωτεύτηκα. Είναι μία ταινία εποχής, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο ρυθμός, η ένταση και οι έξυπνοι διάλογοι», σχολιάζει η Βικάντερ.

Ο Ντέιν Ντε Χάαν, που υποδύεται τον Γιαν, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην ταινία επειδή τον άγγιξε η σχέση που είχε το σενάριο με τον σύγχρονο κόσμο. «Ήταν η πρώτη φορά που κατέρρευσε η αγορά. Η πρώτη φορά που ο κόσμος παθιάστηκε με την αγορά υλικών αγαθών που ουσιαστικά δεν είχαν καμία αξία», λέει ο Ντε Χάαν.

Ο σκηνοθέτης Τζάστιν Τσάντγουικ προσθέτει: «Στην πραγματικότητα δεν ήθελα καθόλου να κάνω μια ταινία εποχής, αλλά μόλις διάβασα το βιβλίο δεν μπορούσα να το βγάλω από το μυαλό μου. Κατάλαβα αμέσως ότι μπορούσα να το δω κάτω από ένα σύγχρονο πρίσμα και αυτό ακριβώς έκανα, με τη βοήθεια του σεναριογράφου, Τομ Στόπαρντ».

Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές

Σοφία: ο σκηνοθέτης Τσάντγουικ είχε μελετήσει την ηθοποιία της Βικάντερ και ήξερε ότι αυτή έπρεπε να είναι η πρωταγωνίστριά του. «Η Αλίσια είναι δυναμική, γεμάτη ενέργεια, αλλά συγχρόνως είναι και ευάλωτη. Μπορεί να υποδυθεί χαρακτήρες σύνθετους και πολύπλοκους με απόλυτη ειλικρίνεια. Αυτό ακριβώς ήθελα για την Σοφία, που είναι ένα πνεύμα πιο μπροστά από την εποχή της. Η Αλίσια κατάλαβε αμέσως τι ακριβώς ήθελα να πετύχω και το απέδωσε 100%», σχολιάζει ο Τσάντγουικ.

Γιαν: «Είχα δει τον Ντε Χάαν σε αρκετές ανεξάρτητες ταινίες και με είχαν εντυπωσιάσει οι ερμηνείες του. Δεν είχε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι τότε. Η κάμερα τον λατρεύει», σχολιάζει ο Τσάντγουικ. Η παραγωγός Άλισον Όουεν προσθέτει: «ο Ντέιν είναι χαρισματικός. Πραγματικά ερμηνεύει εκπληκτικά τον ρόλο του καλλιτέχνη. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μπει στο πετσί του ρόλου και να μην αποδώσει στεγνά έναν ακόμη ζωγράφο. Και τα κατάφερε τέλεια».

Κορνέλις: κατά τη διάρκεια του κάστινκ για τον ρόλο του Κορνέλις, το όνομα του Βαλτς ήταν το πρώτο που συζητήθηκε. «Ο χαρακτήρας του Κορνέλις στο βιβλίο είναι συμπαθητικός σε όλους και ήθελα να το κρατήσω αυτό και στην ταινία. Για τον λόγο αυτό, ο Βαλτς ήταν ο απόλυτος ηθοποιός», λέει ο Τσάντγουικ. H Όουεν προσθέτει: «ο Κριστόφ έφτιαξε τον χαρακτήρα του Κορνέλις πιο ολοκληρωμένο. Έχει το χάρισμα να σε κάνει να αισθάνεσαι όλα όσα πρέπει να βγάλει η ταινία. Από τη μία είναι αρκούντως συμπαθητικός ώστε να συμπάσχεις μαζί του ως θεατής και από την άλλη είναι σκληρός και αμείλικτος έτσι ώστε να δεις με επιείκεια τη μοιχεία που διαπράττει η Σοφία».

Trivia

  • Τα περισσότερα εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στο studio Pinewood, ενώ όλα τα εξωτερικά έγιναν στην Αγγλία.
  • Τα γυρίσματα κράτησαν 9 βδομάδες κι έγιναν στο Έσσεξ, το Nόρφολκ και το Σάφολκ της Αγγλίας.
  • Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, έπρεπε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον 360° σχεδόν σε όλες τις λήψεις.
  • Προκειμένου να αποδοθεί πιστά το ύφος του πίνακα για τον οποίο ποζάρει η Σοφία, έπρεπε να βρεθεί ένας σύγχρονος ζωγράφος, που το στιλ του να θυμίζει την ολλανδική τέχνη της εποχής εκείνης. Ο Τζέιμι Ρούτλει (Jamie Roultley) αποδείχτηκε η ιδανική επιλογή.

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Προβολές

Επίλεξε κινηματογράφο

  • Studio new star art cinema

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.