Σύνοψη

Οι άνθρωποι και τα Transformers βρίσκονται σε πόλεμο, με τον Όπτιμους Πράιμ να αγνοείται. Το κλειδί για τη σωτηρία του μέλλοντος της ανθρωπότητας βρίσκεται θαμμένο στα μυστικά του παρελθόντος, στην άγνωστη ιστορία των Transformers στη Γη. Έτσι, η σωτηρία του κόσμου φαίνεται να εξαρτάται από μια ιδιότυπη συμμαχία ανάμεσα στον Κέιντ Γιέγκερ, τον Μπάμπλμπι, έναν άγγλο λόρδο και μια καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο Michael Bay και οι ταινίες Transformers είναι μια παράδοση που μετράει πλέον μία δεκαετία, 5 ταινίες και πολλά εκατομμύρια εισπράξεις. Γιατί? Πολύ απλά γιατί ο παραπάνω συνδυασμός έκανε πραγματικότητα το παιδικό όνειρο πολλών φαν αλλά και οι ταινίες αυτές ήταν από μόνες τους τεράστια blockbuster με πολλά εφέ και δράση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για transformers the last knight
Η 5η προσθήκη στο κερδοφόρο franchise είναι κι αυτή πολλά υποσχόμενη και απ’ότι φαίνεται θα είναι η τελευταία με τη συμμετοχή του Michael Bay στη σκηνοθεσία και του Mark Wahlberg στον πρωταγωνιστικό ρόλο (κατά τα λεγόμενά τους τουλάχιστον, γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι αυτά αναιρούνται πολύ εύκολα).
Θα τονίσω ότι είμαι από τους μεγαλύτερους φαν των cartoon αλλά και των ταινιών γιατί θεωρώ πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό το δύσκολο έργο της μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη εως τώρα.

 

Αυτό όμως που οφείλω να παραδεχτώ για να είμαι δίκαιος είναι ότι το «The Last Knight» είναι κατώτερο σε σχέση με ότι μας έχει παρουσιάσει (ή μας έχει συνηθίσει) ο Michael Bay εως τώρα. Και αυτό γιατί σε αυτή την 5η ταινία διέκρινα μια προχειρότητα πρώτα απ’όλα στο σενάριο το οποίο απ’την αρχή εως το τέλος είναι κυριολεκτικά ένας «αχταρμάς» με πολλές «τρύπες», που δεν έχει κάποια βάση και έχει σημαντικούς χαρακτήρες ανεκμετάλλευτους (όπως για παράδειγμα τα dinobots που στην προηγούμενη ταινία χρησιμοποιήθηκαν λίγο στο τέλος αλλά αξιοποιήθηκαν σωστά ώστε να δείξουν την αξία τους, ενώ εδώ υπάρχουν μόνο στην αρχή σαν κατοικίδια) και εν συνεχεία στον τεχνικό τομέα διέκρινα μια άσκοπη και ερασιτεχνική βιασύνη στο μοντάζ, κάτι που κυριολεκτικά κατακρεούργησε την εισαγωγή της ταινίας αλλά και προς το τέλος όπου η δράση κορυφώνεται και επικρατεί ένα χάος καταστροφής. Το τραγικά γρήγορο μοντάζ κουράζει υπερβολικά, χωρίς να σε αφήνει να απολαύσεις την πραγματικά εξωπραγματική δουλειά που έχει γίνει στο CGI που δίνει ρέστα σε κάθε σημείο της ταινίας.

 

Σχετική εικόνα
Η απουσία του Optimus Prime στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αλλά και η μεταστροφή του εναντίον των ομοίων του είναι κάτι που δείχνει την έλλειψη έμπνευσης που υπήρχε στους 5 σεναριογράφους, ενώ η απουσία του Ehren Kruger είναι αρκετά αισθητή μιας και ήταν ο βασικός σεναριογράφος των Transformers 2, 3 και 4. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος είχε αναλάβει μόνος του το σενάριο του 4, το οποίο κατ’εμέ ήταν αρκετά βατό και είχε συνοχή. Για πρώτη φορά θα παραδεχτώ επίσης πως οι 2.5 ώρες Transformers, αυτή τη φορά μου φάνηκαν υπερβολικά τραβηγμένες και χωρίς ουσία, όπως και ότι μου έλλειψε η ατμόσφαιρα (σε εικόνα και ήχο) που είχε η προηγούμενη ταινία, η οποία ήταν η μοναδική που ήταν πιο σκοτεινή απ’τις υπόλοιπες.

 

Σαφώς και υπάρχουν σκηνές που αξίζουν, πέραν των οπτικών εφέ, αλλά είναι πολύ λίγες και αποτελούν μια όαση και όχι την ταινία αυτή καθ’αυτή. Όαση επίσης αποτελεί και ο Anthony Hopkins και με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι δεν είναι απλά ένας guest αλλά έχει αρκετά μεγάλο ρόλο και όπως πάντα είναι υποδειγματικός, αλλά και η προσθήκη της Laura Haddock, η οποία φρεσκάρει κάπως το cast. Ένα cast που στο σύνολό του όμως χαντακώνεται αρκετά σε σχέση με προηγούμενες ταινίες από πλευράς χρόνου και κειμένων, με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο και στις ερμηνείες τους. Ο Mark Wahlberg είναι σα να μην υπάρχει ενώ οι κακογραμμένοι συμπληρωματικοί ρόλοι των Duhamel, Torturo και Tucci τους καθιστούν σχεδόν άφαντους.

 

Σχετική εικόνα
Το «The Last Knight» δείχνει πως είναι η πιο πρόχειρη και λιγότερο εμπνευσμένη ταινία Transformers εως τώρα. Σίγουρα έχει και τις καλές στιγμές της, αλλά είναι σε μικρές δόσεις και αυτό που σου μένει είναι ένα χάος οπτικών εφέ που δεν διαχειρίστηκε σωστά για να έχει πραγματική ουσία.

 

Βαθμολογία: 2/5
Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

4 βίντεο 1 φωτογραφία

Προβολές

Επίλεξε κινηματογράφο

  • Studio new star art cinema

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.