Σύνοψη

Υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι εκτός από τους δικούς μας. Ο Μαύρος Πύργος του Stephen King, η φιλόδοξη ιστορία ενός από τους πιο αγαπητούς συγγραφείς στον πλανήτη, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Ο τελευταίος Πιστολέρο, Roland Deschain (Idris Elba), βρίσκεται σε αιώνια μάχη με τον Walter O’Dim, τον Μαυροντυμένο Άντρα (Matthew McConaughey). Ο Deschain είναι αποφασισμένος να εμποδίσει τον Μαυροντυμένο Άντρα απ’ το να γκρεμίσει το Μαύρο Πύργο, ο οποίος συγκρατεί το σύμπαν από το να διαλυθεί. Με το πεπρωμένο των κόσμων να διακυβεύεται, το καλό και το κακό θα συγκρουστούν στην έσχατη μάχη, μια και μόνο ο Roland μπορεί να προστατέψει τον Πύργο από τον Μαυροντυμένο Άντρα.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Ανά τα χρόνια έχουμε δει αρκετά βιβλία του Stephen King να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη, χωρίς τα περισσότερα να έχουν κάποια ιδιαίτερα επιτυχία, πέραν κάποιων εξαιρέσεων. Το The Dark Tower, όσο ελπιδοφόρο και να έδειχνε στο εντυπωσιακό του trailer, δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the dark tower

 

Η αλήθεια είναι πως όταν έμαθα για το cast της ταινίας, μου κίνησε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι συμμετέχουν ονόματα όπως Matthew McConaughey και Idris Elba. Κατά την προβολή της ταινίας όμως, θα διαπιστώσετε ότι μετά από μια ενδιαφέρουσα και μυστηριώδη εισαγωγή, η όλη πρωτοτυπία/φαντασία της ταινίας χάνεται και αναλώνεται σε 2-3 φράσεις και σκηνές που επαναλαμβάνονται λες και απευθύνεται σε κοινό από χαζούς. Σκηνοθετικά δεν περίμενα πολλά από τον Nikolaj Arcel, ο οποίος παίρνει μια ταινία φαντασίας και την παρουσιάζει τόσο τυποποιημένα, που ακόμη και ερασιτέχνες σκηνοθέτες στην Ελλάδα, θα μας παρουσίαζαν κάτι ανώτερο για το είδος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the dark tower movie

 

Ο Nikolaj Arcel εκτός από την σκηνοθεσία συμμετέχει και στα credits σεναρίου, μαζί με άλλους 4 (μιας και δεν έφτανε ένας για την μεταφορά βιβλίου σε ταινία). Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον πικρόξυνο καθώς παίρνει βραβείο για το πιο επιφανειακό παιδικό θρίλερ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Το οποίο μυστήριο έχει το story της ταινίας, ξεσκεπάζεται τρανταχτά μετά τα πρώτα λεπτά θέασης και από κει και πέρα έχουμε μια δράση με δόσεις φαντασίας στα πλαίσια μιας φθηνής σειράς. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το λέω από άποψη οπτικών εφέ, αυτά δείχνουν αρκετά καλά για μια ταινία που κόστισε μόλις 60.000.000$. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία της πλοκής να σου κρατήσει το ενδιαφέρον μιας και στα έχει αποκαλύψει όλα απ’την αρχή και συνεχίζει προβλεπόμενη μέχρι το τέλος της.

Οι μόνοι που ξεχωρίζουν ερμηνευτικά (και είναι λογικό), είναι οι Elba και McConaughey και όσο φυσικά τους επιτρέπει το σενάριο και ο χρόνος στους απέναντι στο φακό, γιατί σε κείμενα και εκφραστικότητα είναι αρκετά περιορισμένοι. Τουλάχιστον δεν λασπώνουν το όνομά τους, σε αντίθεση με όλο (και εννοώ όλο) το υπόλοιπο cast, οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρηθούν καν υποφερτοί, συμπεριλαμβανομένου και του μικρού πρωταγωνιστή Tom Taylor, ο οποίος δείχνει να μην ξέρει που πάνε τα τέσσερα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the dark tower movie

 

Δυστυχώς το The Dark Tower θα αποτελέσει άλλη μια ταινία που θα ξεχαστεί πολύ σύντομα, ενώ το βραβείο της… αποτυχίας θα το μοιραστούν λίγο πολύ όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά πιο πολύ το βάρος κατ’εμέ πέφτει στον Nikolaj Arcel καθώς πήρε κάτι ενδιαφέρον και το μετέτρεψε σε κάτι εντελώς αδιάφορο, πέραν κάποιων ερμηνιών και οπτικών εφέ. Κρίμα…

 

Βαθμολογία: 1/5
Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Προβολές

Επίλεξε κινηματογράφο

  • Studio new star art cinema

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.