Σύνοψη

Στα χρόνια του αμερικανικού εμφυλίου, όπου οι γυναίκες αναγκάζοντας να παραμείνουν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, ένας τραυματισμένος στρατιώτης περισυλλέγεται σε ένα σπίτι όπου ζουν μόνο γυναίκες. Σύντομα οι καταστάσεις θα φέρουν σεξουαλικές εντάσεις, αντιζηλίες και μια απροσδόκητη ροή γεγονότων.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ταινία τιμήθηκε με βραβείο καλύτερης Σκηνοθεσίας (Sofia Coppola) στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ένα εξαιρετικά καλογυρισμένο φιλμ της Σοφίας Κόπολα,remake ενός μικρού διαμαντιού της δεκαετίας του ’70 με τον Κλιντ Ίστγουντ που εκτυλίσσεται στον Αμερικανικό Νότο,μεσούντος του εμφυλίου.Στην ατμοσφαιρική ταινία της η Σοφία Κόπολα,βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν , μένει πιστή στην πλοκή ,μεταθέτει ,όμως,το δραματικό βάρος ελαφρά προς τη θηλυκή πλευρά,κάτι μάλιστα που μαρτυρείται από τα ροζ γράμματα στον τίτλο!Παρουσιάζοντας,λοιπόν,τη γυναικεία οπτική της ιστορίας, ο Κόλιν Φάρελ δεν έχει την δεσπόζουσα παρουσία του Ίστγουντ,αφήνοντας το κέντρο βάρους στις γυναίκες,ιδίως στην ταλαντούχα Νικόλ Κίντμαν,που διαδραματίζει και το βασικό γυναικείο ρόλο στην ταινία.

Ο τραυματισμένος Βόρειος στρατιώτης(Κόλιν Φάρελ)καταλήγει στο οικοτροφείο για δεσποινίδες,το οποίο διευθύνει η Κίντμαν αλλά και διαμένει σε αυτό,μαζί με μία δασκάλα και πέντε μαθήτριες.Οι γυναίκες δεν τον παραδίδουν στους Νότιους αλλά περιποιούνται τις πληγές του.Η αντρική παρουσία διεγείρει τα γυναικεία ένστικτα όλων των ηλικιών και η παραμονή του εκεί φέρνει εντάσεις.Στην παρούσα ταινία η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος δεν εστιάζει στον εμφύλιο πόλεμο και τη σκλαβιά,αλλά στο παιχνίδι της εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων.Εκθέτονται διαφορετικές γυναικείες ψυχοσυνθέσεις που εξιτάρονται από το επιβλητικό και γοητευτικό αρσενικό,τροποποιώντας έτσι τη δυναμική της κοινωνίας κάτω από τα φώτα του πολέμου και των αυστηρών ηθών της εποχής(1864).

 

Η πρωταγωνίστρια,Νικόλ Κίντμαν,για μια ακόμα φορά υποδειγματική κι εντυπωσιακή,καταδεικνύει μέσα από την ερμηνεία της τη δυναμικότητα και την οξυδέρκεια του γυναικείου φύλου.Οι μαθήτριες του οικοτροφείου,ως μικρές γυναικείες παρουσίες,προβάλλουν με την ερμηνεία τους την ευαισθησία της Σοφία Κόπολα πάνω στα θέματα της γυναικείας ενηλικίωσης.

Η ενίσχυση του θρίλερ αλλά και η γοτθική ατμόσφαιρα που τοποθετεί τα γεγονότα η Σοφία Κόπολα,την καθιστούν υποψήφια για βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Μια ενδιαφέρουσα,λοιπόν,ταινία πάνω στη γυναικεία ψυχοσύνθεση υπό δύσκολες καταστάσεις και πιέσεις μπορεί να ομορφύνει ένα από τα καλοκαιρινά βράδια σας!

Βαθμολογία : 3,5/5

Άννα Πατεροπούλου

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.