Σύνοψη

Αγγλία, 1947. Ο διάσημος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς είναι πλέον 93ών ετών και ζει στο εξοχικό του στο Σάσεξ. Όταν πηγαίνει στο σινεμά και βλέπει τον εαυτό του σε κάποια ταινία, συνηθίζει να κουνάει με νόημα το κεφάλι του. Σχεδόν όλα όσα βλέπει είναι προϊόντα φαντασίας. Ποτέ δεν φορούσε το θρυλικό πακέτο, κι αντί πίπας, προτιμούσε το τσιγάρο. Χρόνια σε απόσυρση, έχει αφοσιωθεί στον κήπο του. Οι μόνοι που ανέχεται να είναι κοντά του είναι η σπιτονοικοκυρά του, η Κα Μανρό, και ο μικρός της γιος, ο Ρότζερ. Μία ακόμα μεγάλη περιπέτεια περιμένει τον Χολμς, με επίκεντρο ένα θαύμα της βοτανολογίας και ένα μεγάλο ψέμα.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Μετά τον Sherlock Holmes του Guy Ritchie ενσαρκωμένος από τον Robert Downey Jr. ήρθε η σειρά του Sir Ian Mckellen να υποδυθεί τον διάσημο ντετέκτιβ σε μια ταινία βασισμένη στο μυθηστόρημα «A Slight Trick Of The Mind» του αμερικανού συγγραφέα Mitch Cullin.

 

 

Σε αντίθεση με τις ταινίες του Guy Ritchie, ο σκηνοθέτης του Mr. Holmes, Bill Condon ο οποίος έχει συνεργαστεί ξανά με τον Ian Mckellen στο «Gods And Monsters», δίνει μια πολύ πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη οπτική του γνωστού ντετέκτιβ. Εδώ ο Sherlock Holmes είναι συνταξιοδοτημένος πλέον και προσπαθεί να ανακτήσει κομμάτια της μνήμης του από τον έντονο κατασκοπευτικό παρελθόν του. Παράλληλα με τα flashback του παρελθόντος εκτυλίσσεται και μια ιστορία στο παρόν με την οικιακή βοηθό του κυρίου Holmes και τον γιό της.

 

Σαφώς η ευγενής και ρεαλιστικότατη ερμηνεία του Ian Mckellen είναι το κάτι άλλο. Είναι το δυνατότερο χαρτί και ο βασικός άξονας της ταινίας αλλά μέχρι εκεί. Αν πρωταγωνιστούσε ένας πιο άγνωστος και πιο άπειρος ερμηνευτικά ηθοποιός θα μιλούσαμε για μια αδιάφορη κοινωνική ταινία ενός ηλικιωμένου που διανύει τα τελευταία του χρόνια ασχολούμενος με μέλισσες και παλιές αναμνήσεις. Ο συγγραφέας προσπαθώντας να απομυθοποιήσει τον ήρωα από τα μεγαλεπήβολα κατορθώματά του χάνει όλη την μαγεία αλλά και την ουσία του διάσημου ντετέκτιβ και συνεπώς την μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη.

 

 

Το μόνο που κρατάει όρθια την ταινία είναι κυριολεκτικά ο Ian Mckellen με την μαγευτική ερμηνεία του. Μια εκπληκτική ερμηνεία για oscar όμως δεν κάνει μια ταινία όταν αδυνατεί να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος…

 

Βαθμολογία: 1.5/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.