Σύνοψη

Μετά από μια σειρά απροσδόκητων φυσικών καταστροφών που απειλούν τον πλανήτη, οι ηγέτες του κόσμου συνεργάζονται για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δορυφόρων ώστε να ελεγχθεί το παγκόσμιο κλίμα και να είναι όλοι ασφαλείς. Αλλά τώρα κάτι πάει στραβά, αφού το σύστημα προστασίας επιτίθεται στη Γη και έχουμε μια κούρσα χρόνου να αποκαλυφθεί η πηγή του κινδύνου, πριν μια θύελλα επικών διαστάσεων καταστρέψει τα πάντα, μαζί και την ανθρωπότητα.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Είναι πλέον πολύ μεγάλη η λίστα των ταινιών καταστροφής στο Hollywood, όμως όλοι ξέρουμε πως ποτέ δεν θα σταματήσει το συγκεκριμένο είδος που καθιέρωσαν κυρίως οι Roland Emmerich και Michael Bay και όλο θα ξεπηδούν καινούριες ταινίες ανά καιρούς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για geostorm

 

Αυτή τη φορά δοκιμάζει την τύχη του ο σκηνοθέτης Dean Devlin, ο οποίος δεν είναι τυχαίος καθώς έχει υπάρξει σεναριογράφος και παραγωγός σε ταινίες όπως Independence Day και Godzilla. Μετά από αρκετές φυσικές καταστροφές, οι ηγέτες του πλανήτη συνεργάζονται κατασκευάζοντας ένα δίκτυο δορυφόρων γύρω απ’τη γη, ελέγχοντας έτσι το παγκόσμιο κλίμα. Αυτό όμως όπως φαίνεται δεν είναι αρκετό τελικά για να είναι ασφαλής. Μετά τη θέαση του Geostorm θα μπορούσαμε να πούμε πως παρακολουθήσαμε ένα trailer mix σχεδόν δύο ωρών των ταινιών Armageddon, The Day After Tomorrow, 2012, The Core, San Andreas, Deep Impact και Earthquake (διορθώστε με αν ξέχασα κάποιο άλλο). Αυτό απ’τη μια αποδεικνύει ότι ο σκηνοθέτης σέβεται τους κολοσσούς του είδους, από την άλλη όμως… πρωτοτυπία μηδέν και μάλιστα το αποτέλεσμα και το πως μεταφερόμαστε από τη μια σκηνή στην άλλη είναι εμφανώς βιαστικό (ή του ποδαριού αν θέλετε).

 

Αποτέλεσμα εικόνας για geostorm

 

Ξεκινώντας ηχητικά και οπτικά μας θυμίζει το Armageddon, με τη διαφορά ότι στη θέση του «ήρωα» Bruce Willis βρίσκεται ο Gerard Butler. Στη συνέχεια παρατηρούμε ότι η ταινία προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις υπόλοιπες που προανέφερα, μιας και φαινομενικά η γη είναι ασφαλής μέσω αυτής της γιγάντιας κατασκευής και ο κύριος εχθρός είναι μια θεωρία συνωμοσίας και το πως θα αποτραπεί το φαινόμενο Geostorm, δηλαδή η ταυτόχρονη καταστροφή του πλανήτη από τυφώνες, τσουνάμι, πάγωμα και ότι άλλο χωράει ο νους σας.

Το κύριο αρνητικό εδώ είναι ότι αναλώνεται τόσο πολύ πάνω στη θεωρία συνομοσίας που ξεχνάει το χαρακτήρα της με αποτέλεσμα οι σκηνές καταστροφής να είναι το παρασκήνιο. Το μόνο θετικό είναι τα οπτικά εφέ που αν και θα θέλαμε παραπάνω, θα επιβραβεύσουν αυτούς που περιμένουν να δουν καταστροφές, καθώς όχι μόνο είναι εντυπωσιακά αλλά επιτέλους έχουμε ξεφύγει από την καταστροφή της Νέας Υόρκης και της γέφυρας του Brooklyn και μεταφερόμαστε μεταξύ άλλων σε Abu Dhabi, Tokyo και Αυγανιστάν.
Ο Dean Devlin, έχει ένα λαμπρό cast στη διάθεσή του, το οποίο όμως εκμεταλλεύεται ελάχιστα χωρίς καμία ανάπτυξη, με αποτέλεσμα ο Ed Harris να καταντά ποταπός, ο Andy Garcia μετριότατος και οι υπόλοιποι απλά αδιάφοροι. Ο Butler παίζει όπως πάντα, με στοιχεία χιούμορ και την αποφασιστικότητα που απαιτεί ο χαρακτήρας του. Από ένα σημείο και μετά όμως καταντάει κι αυτός γραφικός και κουραστικός.Αποτέλεσμα εικόνας για geostorm

 

Θεωρώ πως το Geostorm θα ξεχαστεί γρήγορα όπως ήδη ξεχάστηκε το sequel του Independence Day, το οποίο είχε και έναν προκάτοχο με όνομα. Είναι ωραίο που παίρνουν ρίσκο κάποιοι σκηνοθέτες για να κάνουν την υπέρβαση. Κάποιες φορές επιτυγχάνουν και κάποιες άλλες αποτυγχάνουν. Εδώ μάλλον φλερτάρουμε με την αποτυχία…

 

Βαθμολογία: 1.5/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

2 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.