Σύνοψη

Ένα νέο διεθνές επεισόδιο με ήρωες τον Κάπτεν Αμέρικα και τους Εκδικητές αναταράσσει τον πλανήτη, κάνοντας τους πολιτικούς να διαμορφώσουν ένα σύστημα ευθύνης και κανόνων, και ένα κυβερνητικό σώμα που θα αποφασίζει το πότε πρέπει να καλούνται οι σούπερ-ήρωες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της ομάδας, ειδικά ανάμεσα στον Κάπτεν Αμέρικα και τον Iron Man, κι ενώ ένας νέος πανίσχυρος εχθρός κάνει την εμφάνιση του.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Η ασταμάτητη πλέον Marvel συνεχίζει την παραγωγή των ταινιών της και για φέτος. Μετά το επικό Deadpool απαντάει έμεσα στην DC και το Batman V Superman, με την τρίτη ταινία Captain America, η οποία αφορά αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος: Εμφύλιος Πόλεμος! Σκηνοθέτες για άλλη μία φορά μετά το Winter Soldier, τα δύο αδέρφια Anthony Russo και Joe Russo, ενώ η ταινία είναι πιο πολύ Avengers παρά Captain America (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό).

 

 

Να ξεκινήσω λέγοντας πως σεναριακά η προηγούμενη ταινία με απογοήτευσε, καθώς ήταν πολύ συγκεκριμένη και με πολλά κλισέ. Ευτυχώς το Civil War έχει τα πάντα, είναι πολύ προσεγμένο σε όλους τους τομείς και να προσθέσω ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ταινίες Avengers. Το «χτίσιμο» του story έχει γίνει με μεράκι και αρκετή μελέτη έτσι ώστε να συνδεθεί με αρκετές ταινίες της Marvel, να δικαιολογήσει πλήρως τον εμφύλιο πόλεμο που προκύπτει, να μοιραστούν ισάξια οι ρόλοι των χαρακτήρων-ηρώων που συμμετέχουν στην ταινία, να υπάρχει εξέλιξη στο σενάριο και όλα αυτά να συνδυαστούν με δράση, ένταση, χιούμορ και προοπτικές για τις επόμενες ταινίες. Σημαντικό και πρωτότυπο επίσης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους ήρωες δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά ήρωες με διαφορετικά κίνητρα και τρόπο σκέψης.

 

Σαφώς και όταν έχεις παράλληλα τόσα μέτωπα ανοιχτά μέσα σε μία ταινία, είναι επικίνδυνο καθώς μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις το μπούσουλα και να απογοητευτούν οι θεατές. Το Civil War όμως ρισκάρει και πετυχαίνει σχεδόν άρτια αυτό που θέλει… δηλαδή να χαρακτηριστεί μία από τις πιο ώριμες και συνάμα απολαυστικότερες ταινίες της Marvel εως και σήμερα. Κι αυτό γιατί έχει χτίσει χρόνια τώρα το δικό της σύμπαν και σε αυτή την ταινία βάζει κι άλλα «λιθαράκια», επεκτείνοντας περαιτέρω τους ορίζοντές της. Άκρως σημαντική είναι η εμφάνιση του νέου Spiderman, για τον οποίο δεν θέλω να «spoilάρω» κάτι, απλά θα πω πως όλως περιέργως ο νέος ηθοποιός (Tom Holland) είναι αρκετά συμπαθής για τον μικρό και καλογραμμένο ρόλο του στην ταινία. Υπάρχουν επίσης κι άλλες ενδιαφέρουσες προσθήκες παλιών και νέων χαρακτήρων που είναι αξιοσημείωτες αλλά δεν θα πω περισσότερα γιατί πιστεύω όπως και σ’εμένα, αρέσουν και σε εσας οι εκπλήξεις!

 

 

Όσον αφορά το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό κομμάτι δεν βρήκα κάτι που να ήταν κάτω του μετρίου. Ο Captain America και οι υπόλοιποι Avengers είναι όπως ακριβώς τους έχουμε συνηθίσει, διατηρώντας το χιούμορ και τις πολύ καλές αρμηνείες τους. Κατά κύριο λόγο πρωτοστάτες μπορούν να χαρακτηριστούν ο Chris Evans (Captain America) και ο Robert Downey Jr. (Iron Man), όπως ήταν αναμενόμενο και μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η «σκυτάλη» του πρωταγωνιστή αλλάζει συχνά χέρια, δείχνοντας πόσο προσεγμένος είναι ο κάθε χαρακτήρας ξεχωριστά. Η σκηνοθεσία είναι πέρα για πέρα ίδια με την προηγούμενη ταινία, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στις ατμοσφαιρικές κοντινές λήψεις με τις πολύ ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες που συνεχώς βρίσκουν και αυτοσχεδιάζουν οι αδερφοί Russo. Οπτικοακουστικά η ταινία αξίζει και με το παραπάνω για σινεμά, καθώς και στον τομέα του CGI έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με όσο περισσότερο ρεαλισμό γίνεται. Για άλλη μία φορά σε ταινία του είδους, θα σχολιάσω αρνητικά το 3D καθώς κατ’εμέ δεν υπήρχε λόγος ύπαρξής του.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε λοιπόν και η Marvel έβαλε για άλλη μία φορά τα δυνατά της παρουσιάζοντάς μας μια εξαιρετική ταινία. Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι πλέον μεγάλος και ο πήχης αρκετά ψηλά, αλλά η εμπειρία φαίνεται πάντα απ’το αποτέλεσμα και η Marvel δείχνει να έχει ακόμα το πάνω χέρι με άλλον έναν προσωπικό της θρίαμβο που ακούει στο όνομα Captain America: Civil War. Τα υπόλοιπα επι της οθόνης… και μην ξεχάσετε να κάτσετε μέχρι τον τελευταίο τίτλο τέλους.

 

Βαθμολογία: 4/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.