Η ταινία που κέρδισε τον χρυσό φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών συνιστά ένα έργο πάνω στην ανθρώπινη αγάπη και την σεξουαλικότητα. Ο γάλλος σκηνοθέτης Αμπντελατίφ Κεσίς παρακολουθεί τη ζωή της πρωταγωνίστριάς του Αντέλ Εξαρχόπουλος, μια 17χρονη μαθήτρια λυκείου που πασχίζοντας να ανακαλύψει τον εαυτό της πειραματίζεται με την σεξουαλικότητά της , αρχικά συνάπτοντας ερωτική σχέση με έναν συμμαθητή της που αποδεικνύεται όμως ατελέσφορη, μέχρι που γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο της Έμα, μιας φοιτήτριας των καλών τεχνών με χαρακτηριστικό της τα μπλε μαλλιά( από εκεί προέρχεται και ο τίτλος με τον οποίο η ταινία έκανε την έξοδό της στην υπόλοιπη Ευρώπη – Blue is the warmest colour).http://static.comicvine.com/uploads/original/10/100647/3745079-a29fc06b81ee70fc2c8cb5008a0e66ea.jpg

 

Ο Κεσίς γυρίζει την ταινία του βασισμένος εξολοκλήρου στα κοντινά πλάνα των πρωταγωνιστών του ώστε να εισέλθει ο θεατής στα ενδότερα της ψυχής των χαρακτήρων, και αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο απ’ όλα είναι η αληθοφάνεια με την οποία προσπαθεί να πλουτίσει την ταινία του. Πολλή κουβέντα έχει γίνει για την εκτενή –διάρκειας 10 λεπτών- ερωτική σκηνή μεταξύ των δύο κοριτσιών η οποία επίσης δίνεται από τον σκηνοθέτη με την μεγαλύτερη δυνατή αληθοφάνεια, θέλοντας να αποδώσει την έντονη σεξουαλική επιθυμία που συνοδεύει τα σκιρτήματα του πρώτου έρωτα.


Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν το ότι σε δηλώσεις τους οι δύο κεντρικές ηθοποιοί παραδέχθηκαν ότι τα γυρίσματα ήταν εξαντλητικά καθώς διήρκεσαν 5 μήνες, και ο σκηνοθέτης τους ήταν υπέρ του δέοντος απαιτητικός αφού δεν τις αποδέσμευε εάν δεν κατάφερνε να αποσπάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά βέβαια από τον Χρυσό Φοίνικα οι δύο κοπέλες φαίνεται να «μαλακώνουν» τις δηλώσεις τους αναφερόμενες αποκλειστικά στην ιδιόμορφη και ξεχωριστή προσωπικότητα του Κεσίς. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα της κεντρικής ηρωίδας , ο θεατής εντυπωσιάζεται με την αμεσότητα αλλά και την ερμηνευτική δεινότητα της μόλις 19 χρόνων πρωταγωνίστριας Αντέλ Εξαρχόπουλος, η οποία είναι πράγματι η αποκάλυψη του φιλμ.
Συμπεραίνοντας, πρόκειται για μια αξιομνημόνευτη κινηματογραφική εμπειρία που αποτελεί μία σπουδή πάνω στην ερωτική επιθυμία και συνάμα μια πανανθρώπινη ιστορία αγάπης , με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας από εμάς.

 

Φωτεινή Στεργίου

 

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.