Η ταινία «Ο νόμος της αγοράς» ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα , έναν πενηντάχρονο απολυμένο οικογενειάρχη της εργατικής τάξης με έφηβο γιο με ειδικές ανάγκες, που πασχίζει να ξαναβρεί δουλειά στην Γαλλία της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του.

 

Η ανθρώπινη και μεστή ερμηνεία του πρωταγωνιστή Vincent Lindon απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, και του χάρισε ,όπως ήταν αναμενόμενο, το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Ο Lindon καταφέρνει να αποδώσει μοναδικά την ψυχοσύνθεση ενός ήρωα που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην εργασιακή ανασφάλεια, αιχμάλωτος ενός άδικου συστήματος. Οι προσπάθειές του δεν βρίσκουν αντίκρισμα και τα εμπόδια και ηθικά διλήμματα που διαρκώς εμφανίζονται στον δρόμο του τού υπενθυμίζουν ότι όλοι αναπόφευκτα υπόκεινται στον «νόμο της αγοράς».

Έναν νόμο που οδηγεί στον εξανδραποδισμό των εργαζομένων και την κοινωνική ταπείνωση. Και η ταινία κερδίζει στο γεγονός ότι αποδίδει με έντονο ρεαλισμό την καθημερινότητα εν μέσω του δυσμενούς καθεστώτος της οικονομικής κρίσης και την ισοπεδωτική και άκρως ωφελιμιστική διάθεση του εργοδοτικού συστήματος και των μεγάλων εταιριών απέναντι στο ανθρώπινο στοιχείο, χωρίς όμως να καταφεύγει σε εύκολες δραματουργικά λύσεις εκβιάζοντας την συγκίνηση του θεατή. Αντίθετα, ο σκηνοθέτης Stéphane Brizé υιοθετεί μια σχεδόν ντοκιμαντερίστικη αισθητική, κάνοντας τον θεατή να νιώθει ότι  μετέχει στις καταστάσεις. Αυτό μάλιστα ο Brizé το πέτυχε χρησιμοποιώντας έναν νέο διευθυντή φωτογραφίας, τον Éric Dumont, ο οποίος στο ενεργητικό του είχε μέχρι πρότινος μόνο ντοκιμαντέρ και όχι ταινίες μυθοπλασίας, και ακόμη, περιβάλλοντας τον πρωταγωνιστή του με ερασιτέχνες ηθοποιούς, προκειμένου να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο χειροπιαστή διάσταση στην ταινία του.  Δεν υπάρχει κορύφωση του δράματος ούτε συγκεκριμένη αρχή, μέση και τέλος. Η ταινία ολοκληρώνεται με τον ίδιο, ξαφνικό τρόπο που ξεκίνησε. Και έχοντας το αβαντάζ ότι είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη και ξεκάθαρα πολιτική, στηρίζεται στους ώμους του πρωταγωνιστή της Vincent Lindon. 

 

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το φιλμ είναι , μεταξύ άλλων, υποψήφιο για το βραβείο LUX 2015, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει να αναδείξει την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού σινεμά.  

 

Φωτεινή Στεργίου

 

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.