Me estás matando Susana / ΣΟΥΖΑΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ

Τρίτη ημέρα του Ισπανόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και η τελευταία βραδινή προβολή ήταν αυτή της μεξικανοκαναδικής παραγωγής του 2016, «Σουζάνα με σκοτώνεις».

Ο Μεξικανός ηθοποιός σαπουνόπερας Ελίχιο (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ) ξυπνάει μια μέρα και ψάχνει πανικόβλητος τη σύζυγό του Σουζάνα (Βερόνικα Ετσεγκούι), η οποία έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω της ίχνη εγκατάλειψης της συζυγικής τους στέγης. Αφού καταφέρνει να την εντοπίσει σε ένα πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η ίδια έχει πάει με την ιδιότητά της συγγραφέως, για να κάνει κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής, φτάνει στην γυναίκα του για να συνειδητοποιήσει ότι αυτή έχει συνάψει ερωτικές σχέσεις με έναν Πολωνό ποιητή και έχει πια αφήσει πίσω την κοινή τους ζωή.

Ξεκινά λοιπόν ο Ελίχιο, ένας εντυπωσιακός και παθιασμένος Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ με ανεξάντλητη ενέργεια, ένα μεγάλο ταξίδι για να βρει την δική του «Ιθάκη» που  αντιπροσωπεύει την συναισθηματική του ωρίμανση και την ανάκτηση της κοινής του ζωής με την πολυαγαπημένη του Σουζάνα. Οι δυο τους αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο τα ρήγματα στη σχέση τους, τα οποία ξεκινούν από τις απιστίες και τις εξωσυζυγικές σχέσεις του ζωηρού Ελίχιο, και καταλήγουν στην επαγγελματική σταδιοδρομία που θέλει να ακολουθήσει η Σουζάνα, κυνηγώντας τα όνειρά της. Μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία, ένα συναισθηματικό γαϊτανάκι, τσακώνονται, τα βρίσκουν, χωρίζουν, επανασυνδέονται, ερωτεύονται και αγαπιούνται ξανά, συνειδητοποιώντας πόσο ιδανικοί είναι ο ένας για τον άλλο, και ιδίως πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εξάρτηση μέσα στην σχέση τους. Πέρα από κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να λείπουν από την ταινία, στην ελπιδοφόρα αυτή μεξικανική παραγωγή συνυπάρχουν η κωμωδία, το δράμα, η περιπέτεια, και η ιστορία δύο πολύ παθιασμένων εραστών. Τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο η απιστία μπορεί να είναι αποδεκτή ή μεμπτή μέσα σε μια σχέση. Ποια είναι τα συστατικά που κρατούν ή διαλύουν τη συνύπαρξη δύο ανθρώπων μέσα σε ένα γάμο. Βέβαια δε λείπουν τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, αφού στο ταξίδι αυτό του Ελίχιο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυριαρχούν τα στερεότυπα με τα οποία οι βορειοαμερικανοί έχουν «ντύσει» τους γείτονές τους Μεξικανούς, και  οι ρατσιστικές διαθέσεις τους, κατάλοιπα βαθιά ριζωμένα στην βορειοαμερικανική πουριτανική κοινωνία , κάνοντας το φιλμ απόλυτα επίκαιρο, μετά την επιθετική πολιτική του Τραμπ που θέλησε να ανεγείρει το περιβόητο «τείχος». Το φλογερό ταμπεραμέντο του εκρηκτικού Ελίχιο έρχεται σε σύγκρουση με τους «στεγνούς» και απλοϊκούς Αμερικανούς της επαρχίας.

Το «Σουζάνα με σκοτώνεις», σε σκηνοθεσία του Ρομπέρτο Σνάιντερ, ήταν υποψήφιο για 3 βραβεία Άριελ ( τα μεξικανικά ισοδύναμα των Όσκαρ). Συνολικά είναι μια αρκετά διασκεδαστική και γεμάτη ενέργεια ταινία που τονίζει τη σημασία της ερωτικής συνύπαρξης αλλά και της συντροφικής αγάπης, που καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες και δίνει μια περιπετειώδη διάσταση στις ζωές μας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.