Το πιο επιτυχημένο franchise στο σύγχρονο Χόλιγουντ ετοιμάζεται για την κορύφωσή του, αλλά έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα και στο μέλλον, με ξεκάθαρο στόχο να φτάσει ύψη που μόλις δέκα χρόνια πριν, φάνταζαν απλησίαστα. Στη διαδρομή, κάποιοι αγαπημένοι υπερήρωες γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι θα θυσιαστούν.

Το πρόσφατο Thor: Ragnarok έχει ενθουσιάσει, ανεβάζοντας τα επίπεδα  χιούμορ και χρώματος στο MCU και διευρύνοντας παράλληλα την κοσμική του διάσταση και συνεχίζει να προσθέτει σταθερά στα 790 εκατομμύρια δολάρια που έχει μαζέψει μέχρι στιγμής στους παγκόσμιους κινηματογράφους.

Τον Φεβρουάριο του 2018, το Black Panther, η πρώτη ταινία του MCU με μαύρο πρωταγωνιστή και σχεδόν αποκλειστικά μαύρο cast, σκοπεύει να προσθέσει ακόμα περισσότερα επίπεδα στο ευρύτερο αφήγημα του κινηματογραφικού σύμπαντος που έχει στήσει η Marvel, με την πολύτιμη συνδρομή της Disney. 

Και λίγο αργότερα, τον Μάιο του 2018, οι Avengers, οι Guardians of the Galaxy και όλοι οι ήρωες που είδαμε στο MCU μέχρι σήμερα, θα ενώσουν δυνάμεις για το Avengers: Infinity War, ενώ τα Ant-Man and the Wasp και Captain Marvel θα ακολουθήσουν για να οδηγήσουν στο άτιτλο ακόμα Avengers 4, τον Μάιο του 2019.

Συνολικά, πέντε ταινίες του MCU κάνουν πρεμιέρα μέσα στους επόμενους 17 μήνες -σχεδόν μία ανά τρίμηνο. Για όποιον έχει χάσει το μέτρημα, μετά την κυκλοφορία του τέταρτου Avengers, 22 συνδεδεμένες μεταξύ τους ταινίες της Marvel θα έχουν κυκλοφορήσει μέσα στα 11 χρόνια από το πρώτο Iron Man, το οποίο έκανε την ‘εισαγωγή’ σε αυτό το νέο είδος κινηματογραφικής αφήγησης.

Με την υπόλοιπη κινηματογραφική βιομηχανία να τρέχει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με ανάμεικτα αποτελέσματα, οι Disney και Marvel δεν σκοπεύουν να παραχωρήσουν την πρωτιά ή να χαλαρώσουν τον προγραμματισμό τους. 

Αν και τα σχέδια για το μέλλον του MCU μετά τη λεγόμενη Phase 3, η οποία ολοκληρώνεται με το Avengers 4, παραμένουν εν πολλοίς μυστικά, ο πρόεδρος των Marvel Studios και ο ιθύνων νους της συνταγής που άλλαξε τον τρόπο που στήνονται τα franchises στο σύγχρονο pop culture, Kevin Feige, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σχέδια.

Μιλώντας στο Vanity Fair, στα πλαίσια ενός μεγάλου αφιερώματος στη Marvel, με αφορμή τα 10 χρόνια του MCU, ο Feige ήταν σαφής, αναφερόμενος σε όσα έρχονται:

‘Έχουμε άλλες 20 ταινίες στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές από οτιδήποτε έχει προηγηθεί’.

Αν αυτές οι είκοσι νέες ταινίες κυκλοφορήσουν με τους ρυθμούς των πρώτων 22, οι φαν πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ακόμα μία δεκαετία με ήρωες της Marvel σε κινηματογραφικές περιπέτειες.

Τι ακριβώς σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη;

Πρώτα από όλα, ότι το Avengers 4 θα βάλει τελεία στο MCU και θα το χωρίσει στα δύο. Υπάρχει λόγος που οι ταινίες μετά το Phase 3 δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί επισήμως ως μέρος ενός ‘Phase 4’, κατά την προσφιλή τακτική της Marvel. Σύμφωνα με τα λόγια του Feige, το τέταρτο Avengers:

‘Θα φέρει πράγματα που δεν έχετε δει ποτέ σε ταινίες με υπερήρωες: ένα φινάλε. Θα υπάρχουν δύο διαφορετικές περίοδοι τα πάντα πριν το Avengers 4 και τα πάντα μετά από αυτό. Ξέρω ότι αυτό θα γίνει με τρόπους που ο κόσμος δεν περιμένει’.

Η αναφορά σε «φινάλε» παραπέμπει στις πληροφορίες ότι μέχρι το τέλος του Avengers 4 ή κατά τη διάρκεια του Avengers: Infinity War, θα πούμε οριστικό αντίο σε παλιούς ήρωες του franchise. Το αφιέρωμα του Vanity Fair δεν το υπαινίσσεται απλά, αλλά λίγο πολύ επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι υπερήρωες του MCU θα πεθάνουν αντιστεκόμενοι στον Thanos ή θα παραμεριστούν με άλλο τρόπο.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται, μάλιστα, στους εξής ηθοποιούς, των οποίων τα συμβόλαια με τη Marvel λήγουν σύντομα, υποδεικνύοντας ίσως με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότερες απώλειες: Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Hulk), Scarlett Johannson (Black Widow) και Jeremy Renner (Hawkeye).

Ακόμα κι αν κάποιοι εκ των παραπάνω αποχαιρετίσουν πάντως το MCU μετά τον Μάιο του 2019, η Marvel δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι θα χάσει την αγάπη ή το ενδιαφέρον των φαν. Άλλωστε, έχει φροντίσει και θα φροντίσει με τις αμέσως επόμενες ταινίες της, να έχει έτοιμη μία πιο φρέσκια και πιο ποικίλη γενιά χαρακτήρων για να αναλάβει τα ηνία.

Οι Feige και Iger δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για τα ακριβή σχέδιά τους, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι ήδη γνωστά και τα οποία επιβεβαιώνει το Vanity Fair.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ο σκηνοθέτης των Guardians of the Galaxy, James Gunn, έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό σε στενή συνεργασία με τον Feige, να διευρύνει τη διαστημική πλευρά του MCU, την οποία πρώτος εξερεύνησε περισσότερο με την ομάδα του Star-Lord, έχοντας στόχο να τη φέρει, μαζί με νέους χαρακτήρες που κυκλοφορούν σε αυτή, περισσότερο στο προσκήνιο.

Ο Gunn έχει ήδη ανακοινώσει σχετικά ότι έχει πάρει το πράσινο φως για το Guardians of the Galaxy Vol.3, το οποίο περιμένουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2020, ως μία από τις μόλις δύο γνωστές από τις νέες, διαφορετικές ταινίες που θα ακολουθήσουν το Avengers 4. 

Η δεύτερη ταινία που έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα ακολουθήσει το φινάλε του MCU όπως το γνωρίζουμε είναι το sequel του Spider-Man: Homecoming, τον Ιούλιο του 2019. 

Η υπόθεση του συγκεκριμένου sequel αναμένεται να ξεκινά ακριβώς μετά το τέλος του Avengers 4, γεγονός που προδίδει ότι πέραν των Guardians και ο Peter Parker θα είναι κεντρική φιγούρα στο ‘νέο MCU’, ενώ χαρακτήρες όπως οι Black Panther και Captain Marvel, δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι αποκτούν τη δική τους ταινία τόσο κοντά στο φινάλε του Phase 3.

Όσο για τον τρόπο που οι νέες προσθήκες στο franchise θα διαφέρουν από τις προηγούμενες, αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη. Ίσως οι Feige και Iger μιλούν απλά για το στυλ, με το οποίο ήδη πειραματίζονται στις τελευταίες παραγωγές τους, ίσως όμως να έχουν στο μυαλό τους μία αλλαγή τακτικής, όσο αφορά τη διασυνδεσιμότητα των ταινιών τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται προφανές είναι ότι Disney και Marvel δεν σκοπεύουν να πάνε πουθενά, όσο οι φαν γεμίζουν τα σινεμά για να δουν ταινίες με υπερήρωες. Περιμένουμε μέσα στον επόμενο χρόνο μία σχετική, πανηγυρική αποκάλυψη σε κάποιο μεγαλοπρεπές event, για να μάθουμε περισσότερα για το μέλλον.

Δημήτρης Μπαλούρας

Πηγη ign greece

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.