Μιλώντας για αυτή την ταινία, αυτό το τεράστιο ιστορικό-επικό  magnum opus του Kubrick η δική μου ματιά δεν πάει επ’ ουδενί  στο γενναίο Σπάρτακο όπου στο πρόσωπο του οποίου οι Αμερικάνοι(!!!!)  θέλουν να αναδείξουν τα ιδανικά της ελευθεριότητας. Είναι φυσικό να επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό μας εστιάζοντας στον Kirk Douglas  που τον υποδύεται. Εμείς  όμως ως οξύνοες παρατηρητές και θεατές ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να στρέψουμε καθ’ ολοκληρία την προσοχή μας στον ΚΑΚΟ της ιστορίας. Το Μάρκο Λικίνιο Κράσσο που τον υποδύεται ο ΥΠΕΡ-ΜΕΓΙΣΤΟΣ   LAURENCE OLIVIER!!ΑΠΛΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ! Αυτός ο οποίος σου δίνει την εντύπωση ότι με ένα βλέμμα, με μια φράση είναι ικανός να πάρει το Oscar για πλάκα!Όμως θα μιλήσω πιο κάτω για την ερμηνεία του και το τρομερό british supporting cast που τον πλαισιώνει.

spartacus

 

Είναι κομβικής σημασίας λοιπόν να ειδωθεί η ταινία στην πραγματική διάσταση. Βέβαια είναι επικίνδυνο και έχει γίνει κατά κόρον να την αντιλαμβανόμαστε από την λάθος πλευρά, συμπονώντας την επανάσταση των δούλων ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ έχοντας απωλέσει τον εξόφθαλμο πραγματιστικό της χαρακτήρα!  Δε γίνεται λοιπόν να βλέπουμε την ταινία αυτή όπως βλέπουμε τις 10 ΕΝΤΟΛΕΣ, ΤΟΝ ΚΑΛΙΓΟΥΛΑ(ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ), ΤΟ QUO VADIS(ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ ΝΕΡΩΝΑΣ). Εδώ έχουμε μια επανάσταση δούλων η οποία υπονομεύει την ρωμαϊκή κυριαρχία. Ωραία ως εδώ. Όλοι το συμπαθούμε με και γουστάρουμε να σηκώνουμε ανάστημα στο δυνατό. Το ιδανικό της ελευθερίας όλοι το βλέπουμε θετικά.

 

Αλλά μη μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Μη παρακολουθούμε ως αποχαυνωμένοι οτιδήποτε μας πασάρεται! Εδώ δε γίνεται αντιπαράθεση ΚΑΛΩΝ-ΚΑΚΩΝ! Αυτά είναι για τους μη σκεπτόμενους, παθητικούς νέο-έλληνες! Εδώ γίνεται αντιπαράθεση μεταξύ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΩΝ(ΔΟΥΛΩΝ)-ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΩΝ-(ΡΩΜΑΙΩΝ).Θαυμάζω περισσότερο την στοχευμένη και πολιτική δράση των κοσμοκρατόρων ρωμαίων, που μόνο τυχαία δεν έγιναν κοσμοκράτορες, από τη χύμα διεκδίκηση των δούλων οι οποίοι όντας ετερόκλητοι και τρομερά ανοιμοιογενείς ζήτουν κάτι που ποτέ δεν είχαν! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Κάτι που ποτέ δεν είχαν και η ενδεχόμενη απόκτησή του μόνο δεινά μπορεί να τους επιφέρει , καθώς ελευθερία χωρίς πολιτισμό δεν υφίσταται! Δεν αποδίδονται έτσι τέτοια ιδανικά στον οποιονδήποτε!

http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20111217002950/spartacus/images/9/9d/Spartacus_4.jpg

Ο John Stuart-Mill ο νεότερος, μέγας θιασώτης του φιλελευθερισμού στην κοσμοκράτειρα Βικτωριανή Βρετανία του κεφαλαίου είχε πει ότι ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘOΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥΣ!!ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ‘ΑΠΛΗΤΟΙ’!ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ 1990 Ο FUKUYAMA. Το δίκαιο της ισχύς έχει πάντα πίσω του μια νομιμοποιητική βάση πολιτισμού. Γιατι και η οργάνωση ενός στρατού είναι ζήτημα πολιτισμού. Επομένως όσο αντιπαθές και αν είναι για κάποιους καθυστερημένους, αριστερούς και περί ελευθερίας βαυκαλιζόμενους είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση.

spartacus 3

Το cast των ηθοποιών της ταινίας είναι ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ!SIR LAURENCE OLIVIER ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ!ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ! Πιστεύω πως εδώ αποδεικνύει την μεγαλοσύνη περισσότερο και από τον HAMLET,TON MACBETH,TON JULIUS CESAR και ό,τι  άλλο έχοντας υπάρξει μέγιστος τιμητής του Shakespeare!!Ενσαρκώνει με απόλυτη πειστικότητα και μαεστρία την νομιμοποιητική ισχύ της ρώμης ως κοσμοκράτειρα και καταδεικνύει όσο κανείς άλλος το μεγαλείο της μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία του! Φράσεις όπως ‘ROME IS AN ETERNAL THOUGHT IN THE MIND OF GOD’-Η ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ, σε απάντηση του ‘ROME IS THE MOB’ αρκούν για να το βουλώσουν lenin-stalin-trotsky-marx και όλοι οι αριστεροί-εβραίοι  φωνασκούντες επί ματαίω, άπλητοι τιμητές  του προλεταριάτου και της δύναμης των επίσης άπλητων! ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ!!!

Ακολουθεί ο παν-μέγιστος SIR CHARLES LAUGHTON μέγιστος σκεπτικιστής και προπαγανδιστής κατά του IMPERIUM ROMANORUM! Δίκαιη η επιβαλλόμενη αυτοχειρία του στο τέλος από τον Κράσσο! ΠΡΟΔΟΤΗΣ!! ΜΕΓΙΣΤΗ ΟΜΩΣ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ!! Οι κατά διαστήματα ομιλίες του με ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΛΛΟΣΣΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ PETER USTINOFF ΕΊΝΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ HUMOUR.O USTINOFF ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ!!ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΑΡΚΙΟ.

spartacus2

ΕΙΠΑΜΕ….ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΔΩ!!ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΤΑΞY  OLIVIER KAI LAUGHTON EINAI O ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ –JOHN GAVIN ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΕ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ  ΟΜΟΡΦΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ! Ο OLIVIER ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ! ΜΙΚΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΩΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ!ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ…ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΝΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ!!!

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΏΝΟΝΤΑΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΏΝΟΥΜΕ  ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΒΡΕΤΑΝΟΙ!!ΛΟΚΟΓΙΚΟΤΑΤΟ!!ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΜΟΝΟ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΣΟΥΝ ΠΕΙΣΤΙΚΟΤΑΤΑ!!ΕΧΟΝΤΑΣ ΝΩΠΕΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΥΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ!!ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ!!ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΟΥΝ!ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ!HAIL TO ROME AND BRITAIN!

 

Σαράντος Κρητικός 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.