Σύνοψη

Εποχή της δυναστείας των Σονγκ, 10ος αιώνας μ.Χ. Όταν δύο μισθοφόροι πολεμιστές, κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, διαπιστώνουν τον πραγματικό λόγο που αυτό κατασκευάστηκε. Καθώς κύματα επιδρομών υπερφυσικών τεράτων που, σύμφωνα με τον θρύλο, «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια πολιορκούν το Τείχος, η αναζήτησή της μοίρας μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ηρωισμού. Οι δύο μισθοφόροι ενώνονται με έναν τεράστιο στρατό επανδρωμένο με τους καλύτερους πολεμιστές της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Ο Yimou Zhang μπορεί να μην σας φαίνεται γνωστός σαν όνομα, αλλά είναι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία ταινιών όπως το «Hero», το «House Of Flying Daggers» και το «The Flowers Of War». Καθόλου περίεργο λοιπόν που ανέλαβε τη σκηνοθεσία και του «The Great Wall», το οποίο από τον τίτλο του και μόνο μπορεί να δείχνει ιστορικό αλλά τείνει περισσότερο σε ταινία φαντασίας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the great wall 2016

 

Αν περιμένετε να μάθετε την ιστορία για το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα, θα απογοητευτείτε μιας και η ταινία δεν εστιάζει εκεί. Ξέρουμε από την ιστορία ότι το Σινικό Τείχος φτιάχτηκε για να προστατεύσει την Κίνα από επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φυλών αλλά και λόγω κάποιων μύθων. Ένας απ’τους μύθους αυτούς εξιστορείται  σε αυτή την ταινία. Υπάρχει όμως μια πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει (όπως είπαμε) το είδος της ταινίας ανάμεσα σε ιστορική και φαντασίας. Στην ουσία το Σινικό Τείχος εδώ χρησιμοποιείται για την «στέγαση» του σεναρίου της ταινίας, καθώς η πλοκή διαδραματίζεται σ’αυτό κάτι που κάνει τη ζυγαριά να γέρνει προς το είδος «Ιστορική». Μετά τα πρώτα λεπτά όμως ανακαλύπτεις ότι η ζυγαριά γέρνει προς την αντίθετη πλευρά και καταλαβαίνεις πως η ταινία κάθε άλλο παρά ιστορική είναι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αναλόγως τι περιμένει να δει ο καθένας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the great wall 2016

 

Σεναριακά θέλω αρχικά να αναφέρω πως η ταινία δεν έχει εισαγωγή (ή μάλλον δεν ξέρει τι θα πει εισαγωγή), καθώς κάνει «μπάσιμο» σαν επεισόδιο σειράς και τελειώνει το ίδιο. Ενώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ όμορφο οπτικοακουστικό υπερθέαμα που αξίζει για σινεμά, έχουμε παράλληλα και μια προχειρότητα σε πολλά σημεία του σεναρίου. Θα μου πείτε δεν μπορούμε να τα’χουμε όλα. Όταν όμως βλέπεις πως το σενάριο έχει γραφτεί από 6 διαφορετικά άτομα, περιμένεις και κάτι πιο ουσιώδες από τέρατα που επιτήθενται στο Σινικό Τείχος κάθε 60 χρόνια και ο Κινέζικος στρατός καταφέρνει να τα αντιμετωπίσει με τη βοήθεια των «Legolas» και «Gimli» σε μια μάχη σχεδόν όμοια με αυτή στο Φαράγγι του Χέλμ.

Για να είμαι αντικειμενικός όμως πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Yimou Zhang έχει κάνει τόσο εξαιρετική δουλειά που ώρες ώρες ξεχνάς τελείως το σενάριο και απολαμβάνεις εικόνα. Έχει φέρει την ταινία στα μέτρα του και την έχει «γυαλίσει» με εξαιρετική φωτογραφία, όμορφα κοστούμια, εκπληκτικό CGI και μια πολύ προσεγμένη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με ένα (απ’τις πολύ λίγες φορές που το παραδέχομαι) αξιόλογο 3D. Το δυνατό του χαρτί είναι ο Matt Damon μαζί με τον Pedro Pascal σε ρόλους που δείχνουν να τους ταιριάζουν, αν και προσωπικά θα ήθελα πιο «νεύρο» απ’τον πρώτο. Αδικημένος και πολύ συμπληρωματικός δείχνει ο Willem Dafoe, ο οποίος δείχνει να το’χει πάρει χαλαρά για μια καλή αρπαχτή!

 

Αποτέλεσμα εικόνας για the great wall 2016

 

Το παν είναι τι περιμένει να δει κάποιος από μία ταινία και το Σινικό Τείχος θα ικανοποιήσει μόνο τους μισούς από αυτούς που θα το δουν. Χωρίς κάποια ταυτότητα, ξεκινάει αλλιώς και καταλήγει αλλιώς. Από ποιότητα εικόνας, ήχου και ατμόσφαιρας του βγάζω το καπέλο. Από ποιότητα σεναρίου όμως θα μπορούσε να είναι και καλύτερο.

 

Βαθμολογία: 2.5/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Προβολές

Επίλεξε κινηματογράφο

  • Studio new star art cinema

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.