Για να διαβάσετε το Α’ μέρος του αφιερώματός μας κάντε κλικ εδώ!!!

ΜΕΡΟΣ Β’ 

(Η χρονολογική λίστα συνεχίζεται από το Α’ μέρος!)

 

Αποτέλεσμα εικόνας για lillian gish
Η απόλυτη σταρ του βωβού κινηματογράφου, Lilian Gish. Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες, πολλές εκ των οποίων χάθηκαν. To 1920 σκηνοθετεί την ταινία «Remodeling her husband», που είναι η μοναδική της σκηνοθετική απόπειρα. Δυστυχώς όμως και αυτή η ταινία θα καταδικαστεί στην αιώνια ανυπαρξία.

1920: Εδώ οι εξαφανισμένες ταινίες ανέρχονται σε 33. Αρκετές από αυτές ανήκουν στον F.W. Murnau, στον Erich von Stroheim και για μία ακόμη φορά βλέπουμε και πάλι το όνομα του John Ford. Άλλες ταινίες που αξίζει να αναφέρουμε είναι το «Remodeling her husband», που είναι η μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε η Lilian Gish, πρωταγωνίστρια σε πολλές βωβές ταινίες. Επίσης το «The devil’s pass key» είναι μια πολυσυζητημένη ταινία σε σκηνοθεσία Erich von Stroheim, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

1921: Ο αριθμός των απωλειών παραμένει ως έχει. Ενδεικτικά, για αυτή τη χρονιά, θα αναφέρουμε το «Sentimental Tommy» που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Paramount. Το «The lotus eater» ξεχώρισε για τα όμορφα τροπικά μέρη του νησιού Καταλίνα, που παρουσιάζει. Το «Humor risk» είναι η πρώτη κωμωδία των αδερφών Marx, η οποία δυστυχώς δεν διασώζεται. Το «Bits of life» είναι η πρώτη σπονδυλωτή ταινία, που παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. Τέλος, ξεχωρίζει το βρετανικό δράμα «The narrow valley».

1922: Οι απώλειες μειώθηκαν από τις 33 στις 17. Γνωστά ονόματα ηθοποιών και σκηνοθετών δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως αξιόλογες εξαφανισμένες ταινίες όπως το «The beautiful an damned» από ομώνυμο βιβλίο του F. Scott Fitzgerald. Παρόλο που έλαβε καλές κριτικές και είχε εισπρακτική επιτυχία, ο ίδιος ο Fitzgerald δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τη μεταφορά του βιβλίου του στη μεγάλη οθόνη και είπε χαρακτηριστικά ότι «Αυτή είναι η χειρότερη ταινία που είδε ποτέ!». Η ταινία «A blind bargain» καταστράφηκε το 1931, ενώ το τελευταίο της αντίγραφο καταστράφηκε το 1967 σε πυρκαγιά που ξέσπασε στα στούντιο της MGM. Τέλος, το «The power of love» θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα τρισδιάστατης εικόνας, που δυστυχώς ούτε κι αυτό διασώζεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για hollywood 1923
Η αφίσα της εξαφανισμένης ταινίας «Hollywood» του 1923.

1293: Στην κωμική ταινία με τίτλο «Holywood» του James Cruze, εμφανίζονται όλα τα μεγάλα αστέρια του βωβού κινηματογράφου με λαμπρά ονόματα όπως Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Gloria Swanson, Will Rogers, Mary Astor, Cecil B. DeMille και Charlie Chaplin. Μια πραγματικά μεγάλη απώλεια! Άλλη ταινία είναι το «Lily of the alley» του Henry Edwards.

1924: Αυτή τη χρονιά ξεχωρίζουν ταινίες όπως το «White man», όπου ο γόης της εποχής Clark Garble κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο πανί. Οι ταινίες «The world of wonderful reality» και «The city of beautiful nonsense» καταστράφηκαν από τον ίδιο τους τον σκηνοθέτη Henry Edwards κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, ο επικός σκηνοθέτης Cecil B. DeMill γυρίζει το δράμα «Feet of Clay», που είχε κάποια εισπρακτική επιτυχία.

1925: Αυτή τη χρονιά ξεχωρίζει το «The dakr angel» που μάλιστα αναγνωρίστηκε ως μία από τις  δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Το «Heartbount» επίσης είναι μία από τις πρώιμες πειραματικές ταινίες που χρησιμοποίησαν το 3D σε πρωτόγονο στάδιο. Ο D.W. Griffith γυρίζει την ταινία «That royal girl» κατά την οποία γυρίσει εξολοκλήρου μέσε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Μέσα σε αυτό το γήπεδο, θα κατασκευάσει ένα χωριό από μακέτες που στο φακό θα φαίνονται αληθινές. Έπειτα θα χρησιμοποιήσει 24 έλικες αεροπλάνων, για να δημιουργήσει έναν τεχνητό ανεμοστρόβιλο όπου θα κάνει συντρίμμια το χωριό. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το φιλμ «Kiss me again» του ταλαντούχου Ernst Lubitsch, που θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της Warner Bros για εκείνη τη χρονιά.

1926: Αυτή τη χρονιά φιγουράρει το όνομα του άγνωστου τότε Alfred Hitchckock στην εξαφανισμένη ταινία «The mountain Eagle». Στην Κορέα γυρίζεται η ταινία «Arirang» η οποία φημολογείται ότι την είχε στην κατοχή του ένας Ιάπωνας συλλέκτης, ο οποίος πέθανε το Φεβρουάριο του 2005. Στην Πολωνία κυκλοφορεί η ταινία «Gwiaździsta eskadra» όπου συνχρηματοδοτείται από τον Πολωνικό Στρατό. Η ταινία περιγράφει την ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών στον Πολωνικό Στρατό που μάχονται ενάντια στους μπολσεβίκους κατά την περίοδο του πολωνο-σοβιετικού πολέμου μεταξύ 1918-1920. Όλα τα αντίγραφα αυτής της ταινίας εκλάπησαν από τον Σοβιετικό Στρατό το 1945 και τα κατέστρεψαν. Ακόμη, στην ταινία «A woman of the sea» ο Charlie Chaplin ανέλαβε την παραγωγή και το 1933 την κατέστρεψε ο ίδιος. Διασώθηκαν μόνο οι φωτογραφίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για london after midnight 1927
Στιγμιότυπο από την ταινία «London after midnight» (1927)

1927: Μία από τις «χαμένες» ταινίες αυτής της χρονιάς είναι το «London after midnight», η οποία καταστράφηκε το 1965 έπειτα από πυρκαγιά στα στούντιο της MGM. Από τις ελάχιστες εικόνες που διασώθηκαν, έγιναν προσπάθειες να αποκατασταθεί το 2002, χωρίς όμως επιτυχία. Η κινέζικη ταινία «The burning of the red temple» κυκλοφόρησε σε 16 συνέχειες συνολικής διάρκειας 27 ωρών και προβάλλονταν ως το 1931. Ωστόσο δεν διασώθηκε κανένα αντίγραφο. Άλλη ενδιαφέρουσα ταινία υπήρξε το «The way of all flesh» όπου τιμήθηκε με 1 βραβείο Όσκαρ στην πρώτη απονομή.

1928: Ενδεικτικά για αυτή τη χρονιά θα αναφέρουμε το «4 devils» που ήταν μία πολυδιαφημισμένη ταινία και συγκαταλέγονταν στις 10 καλύτερες εκείνης της χρονιάς. Το πειραματικό φιλμ «The last moment» όπου η προσθήκη του ήχου βρίσκονταν ακόμη στα σπάργανα. To δράμα «The patriot» σε σκηνοθεσία Ernst Lubitsch που κέρδισε Όσκαρ Σεναρίου.

1929: Αναφέρονται συνολικά 45 ταινίες, βωβές και ομιλούσες, εκ των οποίων θα ξεχωρίζαμε το «The wages of sin» μια ταινία με αγωνιστικά αυτοκίνητα, όπου όλο το καστ αποτελείται από νέγρους ηθοποιούς. Επίσης να αναφέρουμε και το μιούζικαλ «Melody lane».

1930: Από αυτή τη δεκαετία, ο ήχος μπαίνει για τα καλά στον κινηματογράφο και ο αριθμός των απωλειών μειώνονται εντυπωσιακά. Στα μιούζικαλ «The song of flame», «Hold everything» και «Bride of regiment» γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για να ενταχθεί το χρώμα. Θα μπορούσε να γίνονταν μια πολύ καλή μελέτη σε αυτές τις ταινίες, αν σώζονταν.

Αποτέλεσμα εικόνας για 4 devils 1928
Η αφίσα της ταινίας «4 devils» (1928).

1931: Οι απώλειες αυτής της χρονιάς είναι μόλις 9. Εμείς θα αναφέρουμε την ταινία κινουμένων σχεδίων αργεντίνικης παραγωγής «Peludopolis» και το βρετανικό δράμα «Two crowded hours» όπου ο Michael Powell κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

1932: Τέσσερις είναι οι ταινίες που χάθηκαν, με πιο γνωστή το «Men of tomorrow».

1933: Από τις 5 ταινίες που εξαφανίστηκαν, θα αναφέρουμε την κωμωδία «Convention city», το ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο «Chikara to onna no yo no naka» και το αντιπολεμικό αυστραλιανό δράμα «Two minutes silence».

1934: Εδώ θα αναφέρουμε το ιταλικό φιλμ «Ragazzo» όπου η προβολή της απαγορεύτηκε από το φασιστικό καθεστώς. Έτσι η ταινία φυλασσόταν σε κάποιο στούντιο όπου το 1944, οι Γερμανοί το έβαλαν φωτιά. Επίσης στο «Murder at Monte Carlo» ο Errol Flynn κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να την απολαύσουμε.

1936: Κι εδώ είναι δύο οι απώλειες: «The oregon trail» με πρωταγωνιστή τον John Wayne, όπου το 2013 ανακαλύπτονται μερικές σκηνές του φιλμ. Το ιταλικό φιλμ κινουμένων σχεδίων «The adventures of Pinocchio» θεωρείται εξαφανισμένο.

1938: Δύο είναι οι απώλειες: Το πολωνικό φιλμ «Nad Niemnem» θεωρήθηκε προπαγανδιστικό από το ναζιστικό καθεστώς και απαγόρευσε την προβολή του. Επίσης, η ιαπωνική εκδοχή του King Kong με τίτλο «King Kong appeares in Edo» έχει εξαφανιστεί.

1939: Εξαφανίζονται οι ταινίες «The good old days» και «Secreto de confesion», με την τελευταία να καταστρέφεται έπειτα από βομβαρδισμό της ισπανικής πόλης Μαλίνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Batman fights Dracula 1967
Η αφίσα της ταινίας «Batman fights Dracula» (1967)

1941: Εξαφανίζεται η ταινία «The patient vanishes».

1944: «Red sky at morning»

1950: «Double confession»

1954: The diamond»

1960: «Linda»

1961: «Cranks at work»

1963: «Farwell performance»

1967: «Batman fights Dracula», παρωδία όπου ο γνωστός σκοτεινός ήρωας τα βάζει με τον κόμη Δράκουλα. Η ταινία γυρίστηκε χωρίς να ζητηθεί η άδεια των εκδοτών του γνωστού κόμικ, όπου ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του Μπάτμαν. Έτσι η ταινία αποσύρθηκε από την αγορά.

1972: «Nobody ordered love». Η ταινία αυτή και τα αντίγραφά της καταστράφηκαν μετά το θάνατο του σκηνοθέτη, Robert Hartford – Davis, έπειτα από δική του απαίτηση.

1973: «Prem Parbat». Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε για το γύρισμα αυτής της ταινίας, ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί. Έτσι αναγκάστηκε να το καταστρέψει.

Η αφίσα της ιερόσυλης πορνογραφικής ταινίας Him (1974).

1974: «Him». Ομοφυλοφιλική πορνογραφική ταινία που περιγράφει τη ζωή του Ιησού Χριστού. Το ρόλο του Χριστού ανέλαβε ένας gay πορνοστάρ της εποχής με το ψευδώνυμο Tava.

1983: «Where is parsifal?» με πρωταγωνιστές τον Tony Curtis και τον Orson Welles. Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών.

Εδώ ολοκληρώνεται η ατελείωτη λίστα με τις εξαφανισμένες ταινίες όλων των εποχών.

ΤΕΛΟΣ Β’ ΜΕΡΟΥΣ

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε για την ανεύρεση πολλών ταινιών, που εδώ και χρόνια θεωρούνταν εξαφανισμένες και ξαναβγήκαν στην επιφάνεια. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για τις απώλειες στον ελληνικό κινηματογράφο. Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στο Γ’ μέρος.

Χρήστος Καλκάνης

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.