Πολιτικα θριλερ στον κινηματογραφο…
Την περίοδο αυτή, που οι πολιτικές συζητήσεις και τα κάθε είδους πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το συγκεκριμένο αφιέρωμα με τα »Καλύτερα Πολιτικά Θρίλερ» του κινηματογράφου.
Αδιαμφισβήτητα, τα πολιτικά θρίλερ είναι μία απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες κινηματογραφικών ταινιών και το Hollywood ‘’δείχνει να το ξέρει καλά αυτό’’… !!!
Τα παρακάτω είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων φιλμ που αφηγούνται πραγματικά πολιτικά γεγονότα ή μιλάνε για γνωστές πολιτικές προσωπικότητες, διαθέτοντας παράλληλα κάποια στοιχεία του θρίλερ. Δηλαδή, τη δράση, τις ανατροπές και το σασπένς, που κρατούν αμείωτο ως το τέλος το ενδιαφέρον μας.
1) «Z», 1969, του Κώστα Γαβρά :
Η ταινία διαπραγματεύεται μια σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας : τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της δολοφονίας του Γρηγορίου Λαμπράκη. Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και τη μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης. Κέρδισε 2 Oscar (Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας).
2) «Three Days of the Condor/ Οι τρεις μέρες του Κόνδορα», 1975, του Sydney Pollack:
Ένας «ερευνητής γραφείου» της CIA (Robert Redford) βρίσκει όλη την ομάδα του δολοφονημένη. Ακολουθεί ένα κυνήγι συμφερόντων, χρημάτων και εξουσίας, που αποτυπώνουν όλο το παρασκήνιο των μυστικών υπηρεσιών, της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.
3) «All the President’s Men/ Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», 1976, του Alan J. Pakula:
Η ανακάλυψη του ‘’σκανδάλου του Γουότεργκέιτ’’ απ’ τους δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post, Καρλ Μπέρνσταϊν (Dustin Hoffman) και Μπομπ Γούντγουορντ (Robert Redford), το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Νίξον, το 1974. Το φιλμ κέρδισε 4 Oscar : Β’ Ανδρ. Ρόλου (Jason Robards), Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Ήχου.
4) «Thirteen Days/ 13 Μέρες», 2000, του Roger Donaldson:
Η ταινία αφηγείται τα σοβαρά διλήμματα των αδερφών Kennedy, τη τελική αποτροπή ενός πολέμου με την Σοβιετική Ένωση που θα οδηγούσε σε πυρηνικό πόλεμο, την απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα και τις πολιτικές ευθύνες πάνω στη ζωή και τον θάνατο των πολιτών.
5) «The Lives of Others/ (πρωτοτ. τίτλος Das Leben der Anderen) / Οι ζωές των άλλων», 2006, του Florian Henckel von Donnersmarck:
Το θέμα της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από το κράτος στην πρώην δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας… όπου οι προσωπικές απόψεις ήταν κάθε άλλο παρά προσωπικές, ο τρόπος ζωής έπρεπε να συνάδει με τις κρατικές επιταγές και οι μηχανισμοί ελέγχου καθιστούσαν την ελευθερία της έκφρασης, άπιαστο όνειρο. Η ταινία κέρδισε Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
6) «Frost/ Nixon – Φροστ/Νίξον», 2008, του Ron Howard :
Η ιστορική τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της Αμερικής Ρίτσαρντ Νίξον (Frank Langella) -(αμέσως μετά την παραίτησή του από το ύπατο αξίωμα)- στον φημισμένο παρουσιαστή talk show Ντέιβιντ Φροστ (Michael Sheen) …
7) «State of Play/ Η κατάσταση των πραγμάτων», 2009, του Kevin Macdonald:
Ο Καλ ΜακΚάφρι (Russell Crowe), δυναμικός δημοσιογράφος της »παλιάς σχολής», ερευνά το θάνατο μιας κοπέλας, βοηθού του ανερχόμενου πολιτικού και παλιού του φίλου Στίβεν Κόλινς (Ben Affleck). Συνεργαζόμενος με μια νεαρή ρεπόρτερ (Rachel McAdams), θα ανακαλύψει ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα.
8) «Fair Game/ Παιχνίδια Συνομωσίας», 2010, του Doug Liman :
Ο διπλωμάτης Τζόζεφ Γουίλσον (Sean Penn) κατηγορεί με δηλώσεις και άρθρα του την κυβέρνηση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης στην υπόθεση του πολέμου στο Ιράκ. Για να πλήξει το κύρος του, ο Λευκός Οίκος αφήνει να διαρρεύσει πως η σύζυγός του, Βάλερι Πλέιμ (Naomi Watts), δουλεύει ως μυστική πράκτορας της CIA. Το φιλμ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
9) Την τελευταία δεκαετία, ο γνωστός ηθοποιός George Clooney έχει σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει σε πολλά κινηματογραφικά projects πολιτικής υφής. Παρακάτω αναφέρονται τα πιο ενδιαφέροντα του…
Δύο δικιάς του σκηνοθεσίας :
– «Goodnight and Good Luck/ Καληνύχτα και Καλή τύχη», 2005:
Η ταινία παρουσιάζει τις θρυλικές live αντιμαχίες ανάμεσα στον παρουσιαστή ειδήσεων του CBS Έντουαρντ Ρ. Μόροου (David Strathairn) και τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του πολιτικού στα μέσα της δεκαετίας του ’50.
– «The Ides of March/ Αι ειδοί του Μαρτίου», 2011:
Ένα νεαρός εκπρόσωπος Τύπου (Ryan Gosling) της προεκλογικής καμπάνιας ενός προοδευτικού κυβερνήτη (George Clooney) για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, ανακαλύπτει τη σκοτεινή, γεμάτη σκληρά παζάρια και φονικούς εκβιασμούς, πλευρά της πολιτικής.
– «Syrianna», 2005, του Stephen Gaghan:
Μια ταινία που ξεμπροστιάζει την πολιτική των ΗΠΑ στο πετρελαϊκό παζάρι της Μέσης Ανατολής. Ο George Clooney κέρδισε το Oscar και τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρ. Ρόλου για την ερμηνεία του.
10) «Argo/ Επιχείρηση: Αργώ», 2012, του Ben Affleck :
4 Νοεμβρίου 1979, με την επανάσταση στο Ιράν να είναι στην κορύφωση της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλλει στην Αμερικάνικη πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά ομήρους 52 Αμερικανούς. Έξι όμως καταφέρνουν να διαφύγουν και βρίσκουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Όντας θέμα χρόνου ο εντοπισμός τους και η θανάτωσή τους, ο ειδικός της CIA, Τόνι Μέντεζ (Ben Affleck) καταστρώνει μια ‘’κινηματογραφική διάσωση’’ προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια απ’ τη χώρα… Η ταινία σάρωσε σχεδόν σ’ όλα τα σημαντικά βραβεία, κερδίζοντας τόσο Oscar (Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ) όσο και Χρυσή Σφαίρα (Καλύτερης Σκηνοθεσίας- Ben Affleck, Καλύτερης Ταινίας/ Δράμα ) .
Έφη Δημητρακοπούλου