Τέλειωσε το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, FeCHA μετά από 7 μέρες προβολών, το οποίο είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία αφού προσέλκυσε πάνω από 3.000 θεατές και μας αποχαιρέτησε προβάλλοντας την καλύτερη ίσως ταινία του, μια ταινία που θα αποτελέσει σταθμό στον ιβηροαμερικάνικο κινηματογράφο.

Πρόκειται για την ταινία Ο Πιλότος/ Κóblic  του πολυβραβευμένου Αργεντίνου Sebastián Borensztein, ο οποίος έχει 6 φορές έως τώρα βραβευθεί ως καλύτερος σκηνοθέτης. Όχι άδικα. Όσοι παρευρέθηκαν χθες στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς  είχαν την τύχη να δουν ένα πολιτικό θρίλερ ύμνο στον άνθρωπο και στην ελευθερία.

Η ταινία μας μεταφέρει στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας της Αργεντινής όπου οι εκτελέσεις και οι εξαφανίσεις πολιτικών κρατουμένων  είναι μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Ο Kóblic, στο ρόλο του ο διεθνώς αναγνωρισμένος ηθοποιός Ricardo Darin, είναι πιλότος σε αεροπλάνα που δολοφονούν τους πολιτικούς κρατούμενους ρίχνοντας τους στο κενό. Μη μπορώντας να αντέξει άλλο τη φρίκη και κυνηγημένος από τις τύψεις το σκάει και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός φίλου του στην επαρχία προσπαθώντας να κρύψει την πραγματική του ταυτότητα. Στη νέα του ζωή ο Kóblic χωρίς να ξεχνά τις μορφές των φυλακισμένων την ώρα που πέφτουν στο κενό, έρχεται αντιμέτωπος για μια ακόμα φορά με τη διαφθορά ενός διδακτορικού καθεστώτος αλλά συνάμα ερωτεύεται ξανά σαν ένα βάλσαμο στους εφιάλτες του τη Νάνσυ -στο ρόλο της η ισπανίδα Inma Cuesta- και εκδικείται  τη δικτατορία με ένα κινηματογραφικό τρόπο αλα Ταραντίνο.

Χωρίς ψεγάδια στη σκηνοθεσία και στο σενάριο και με υπέροχη διεύθυνση φωτογραφίας που φωτίζει μελαγχολικά τα βουκολικά τοπία της Αργεντινής η ταινία ο Πιλότος μας δίνει μαθήματα γενναιότητας και ανθρωπιάς για έναν άνθρωπο που τινάζει μiα εφησυχασμένη ζωή και εξαγνίζεται με τη φυγή του αφού έχει καταλάβει το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορίας.

7 μέρες γεμάτες καθαρά κοινωνικό σινεμά από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική που είχαν ως υποκείμενο τον άνθρωπο και τς αξίες του έφτασαν στο τέλος τους και ανυπομονούμε  ήδη για το επόμενο ισπανόφωνο κινηματογραφικό μας ραντεβού.

Hasta la proxima!

Νεφέλη Βουτσινά Πετσιμέρη

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZjoQS9_VBp0&w=560&h=315]

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.