j. poster

Ένας ρόλος σαν αυτό του Ιησού Χριστού θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορεί να φέρει «θεϊκή φώτιση» και να εκτινάξει στα ύψη την καριέρα ενός ηθοποιού. Τα παρακάτω γεγονότα όμως – όπως ατυχήματα, ανεξήγητες κακοτυχίες, η πτωτική πορεία της καριέρας ή και το άδοξο τέλος ηθοποιών που ερμήνευσαν τον Θεάνθρωπο- μάλλον το αντίθετο δείχνουν.

Έτσι, δίκαια δημιουργήθηκε ο θρύλος της «Κατάρας του Ιησού» !

Eάν εξαιρεθούν τρεις ηθοποιοί που ‘’επιβίωσαν της σχετικής κατάρας’’, όπως…

ο Willem Dafoe («The Last Temptation of Christ/ Ο τελευταίος Πειρασμός» του Martin Scorcese,1988)

william dafoe    thelasttemp

ο Christian Bale ( «Mary, Mother of Jesus», τηλεοπτικό σήριαλ,1999)

christian-bale-jesus l  marymotherofjesus

και ο Max von Sydow («The greatest story ever told/Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου»,1965)

max von sidow  the greatest story ever told

κανένας άλλος ηθοποιός δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη καριέρα ή ίσως ν’ αποφύγει ένα τραγικό τέλος !

 

Πιο συγκεκριμένα…

  • Η πρώτη πραγματικά διάσημη ταινία για τον Ιησού ήταν «The King of Kings /Ο Βασιλεύς των βασιλέων» (1927) του Cecil B. DeMille, με πρωταγωνιστή τον H. B. Warner, που είδε την καριέρα του ν’ απογειώνεται απ’ το 1927 και μετά. Κάνοντας όμως το μεγάλο απολογισμό του το 1956, όταν σταμάτησε να κάνει σινεμά, ο ίδιος δήλωσε ότι ο ρόλος του Χριστού τελικά έβλαψε την καριέρα του.

hb warner jesus 1927   thekingofkings

 

  • Ο Robert Wilson έπαιξε το Χριστό σε πολλές σειρές της δεκαετίας του ’50, αλλά δεν κατάφερε να παίξει σχεδόν πουθενά αλλού.

Robert Wilson

 

Ο Jeffrey Hunter που έπαιξε στο «King of Kings/ Ο Βασιλιάς των Βασιλέων» (1961), κατάφερε να παίξει ξανά στο «Star Trek». Η καριέρα του έληξε άδοξα όμως, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο σε δυστύχημα, πέφτοντας μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

jhunt   kingofkings

 

  • Μπορεί ο ηθοποιός Max von Sydow να ‘’επιβίωσε’’- όπως προαναφέρθηκε στην αρχή– υποδυόμενος τον Ιησού, σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες για τη ζωή Του (στην «The greatest story ever told/Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου»,1965), δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την παραγωγή.

the greatest story ever told   

Ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, William C. Mellor, έπαθε καρδιακή προσβολή, κατέρρευσε και πέθανε στο πλατό, προτού προλάβει κανείς να τον βοηθήσει.

(είναι ο – ασπρομάλλης- 3ος στα δεξιά, στη φωτογραφία)

w.l mellor

Επίσης, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αριζόνα, χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή (και μάλιστα εις διπλούν !) για πρώτη φορά έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια, θάβοντας ολόκληρα τα σετ της Ιερουσαλήμ. Έτσι, η παραγωγή αναγκάστηκε να τα μαζέψει άρον-άρον και να συνεχίσει το γύρισμα σε χολιγουντιανό στούντιο.

 

  • Ο Robert Powell είναι ο ‘’Χριστός’’ που οι περισσότεροι έχουμε χαραγμένο στο μυαλό μας, μέσα απ’ την αριστουργηματική τηλεοπτική σειρά «Jesus of Nazereth/ Ο Ιησούς απ’ τη Ναζαρέτ» (1977) του Franco Zeffirelli.

Ο ηθοποιός όμως, μιλώντας για την εμπειρία του, είπε χαρακτηριστικά : «Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Εξαθλιώθηκα χάνοντας πάρα πολλά κιλά, έπαιζα σε όλες τις σκηνές και μάθαινα απ’ έξω ατελείωτες σελίδες απ’ το ρόλο μου».

j. nazaret      jesusofnazareth

Όσο για τη μετέπειτα καριέρα του Powell στον κινηματογράφο, αυτή δεν ήταν και η πιο λαμπρή…Οι παραγωγοί του Χόλιγουντ θεώρησαν ότι το κοινό τον έχει ταυτίσει τόσο με το ρόλο του Ιησού, που δε θα μπορούσε ποτέ να τον δει να «αμαρτάνει» επί της μεγάλης οθόνης. Έτσι, όλες οι πόρτες έκλεισαν!

 

  • Ο Graham Chapman, ο Μεσσίας των Monty Python στο «Life of Brian / Ένας προφήτης… μα τι προφήτης!»,1979 (μια κωμική παραβολή της Βίβλου) δε γλίτωσε απ’ την ‘’κατάρα’’. Πέθανε πολύ νέος, μόλις στα 48 του, από καρκίνο.

graham chapman 2  lifeofbryan

 

  • Ο Chris Sarandon πρωταγωνίστησε το 1980 στην τηλεοπτική σειρά «The Day Christ Died / Τη μέρα που πέθανε ο Χριστός». Μετά από αυτόν το ρόλο το σημαντικότερο πράγμα που κατάφερε ήταν να παντρευτεί τη γνωστή ηθοποιό, Susan Sarandon!

chris sarandon  thedaychristdied

 

  • Ο Ted Neeley υποδύθηκε τον Ιησού στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar», (1973) και κάπου εκεί τελείωσε η καριέρα του με εξαίρεση κάποια διαφημιστικά σποτ και δύο τρεις αμελητέες ταινίες.

ted neeley   jesuschristsuperstar

 

  • Ο Jim Caviezel έπαιξε τον Ιησού στην υπερπαραγωγή του Mel Gibson, «Passion of the Christ/Τα πάθη του Χριστού» (2004) και σίγουρα δεν ήξερε ότι ο τίτλος της ταινίας θα γινόταν πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Jim-Caviezel-in-The-Passi-007   thepassionofchrist

Συγκεκριμένα, χτυπήθηκε από κεραυνό 2 φορές, έπαθε εξάρθρωση στον ώμο του (σ.σ. όταν του έπεσε ο Σταυρός που κουβαλούσε), ‘’έφαγε’’-κατά λάθος- διπλό χτύπημα από μαστίγιο στη σχετική σκηνή του φιλμ, κόπηκε άσχημα στον καρπό του και απόκτησε μια βαθιά ουλή στην πλάτη, ενώ υπέφερε από υποθερμία.

 

  • Ούτε ο »Έλληνας Χριστός» δεν ξέφυγε της σχετικής κατάρας

Ο Αλέξης Γκόλφης, που πρωταγωνίστησε στο σίριαλ του Β. Γεωργιάδη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975-1976), είδε την καριέρα του να εξαφανίζεται λίγα μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Δεν έκλεισε καμία αξιόλογη δουλειά και ο ίδιος θεωρούσε ότι ο ‘’Χριστός’’ του Καζαντζάκη τον κυνηγούσε και θα τον κυνηγούσε για πάντα.

a. gkolfhs

Και το τέλος του πάντως ήταν τραγικό…το 2007, ένα πτώμα άστεγου βρέθηκε στην πλατεία Κολιάτσου και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο. Χωρίς κανένας να το αναζητήσει, χρειάστηκαν δύο μήνες για να αποκαλυφθεί ότι ήταν ο Αλ. Γκόλφης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσε στο δρόμο και έτρωγε μέσα από τους κάδους των σκουπιδιών !

 

Έφη Δημητρακοπούλου

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.