430539 4137231200734 1578523689 n

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος για »Κλασικά παραμύθια που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη», η μαγεία συνεχίζεται αμείωτη… Ακόμα περισσότερες διάσημες ιστορίες που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, έγιναν (ή πρόκειται να γίνουν) αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες!

  •  Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων :Το παραμύθι του Λιούις Κάρολ, που το έγραψε το 1863, είναι ένα ακόμα διαχρονικά αγαπημένο παραμύθι. Δε νομίζω λοιπόν ότι υπήρχε καλύτερος απ’ τον ‘’μέγα παραμυθά ‘’ και ‘’βασιλιά της φαντασίας’’ σκηνοθέτη Tim Burton, για να το αποδώσει κινηματογραφικά…

al.w.2010

«Alice in Wonderland/ Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», 2010 : Η γνωστή ιστορία παραλλάσσεται λίγο, χωρίς όμως να χάνεται η μαγεία της…Η Αλίκη εδώ, είναι 19 χρονών και θέλοντας ν’ αποφύγει μια πρόταση γάμου, επιστρέφει μαγικά στη Χώρα των Θαυμάτων και σε όσα ανακάλυψε εκεί κατά την παιδική της ηλικία. Στον ομώνυμο ρόλο βλέπουμε την ανερχόμενη Mia Wasikowka, Τρελοκαπελάς είναι ο –πάντα φανταστικός σε τέτοιους ρόλους- Johnny Depp, ενώ άκρως επιτυχημένη είναι και η επιλογή της Helena Bonham Carter ως κακιά Κόκκινη Βασίλισσα.

 

 

  • Ο Τζακ και η φασολιά : Το λαϊκό παραμύθι απέκτησε και αυτό την κινηματογραφική…τρισδιάστατη (3D) …εκδοχή του !

jack2013

«Jack the giant slayer / Ο Τζακ, ο κυνηγός γιγάντων», 2013 : Το φιλμ πάει την πρωτότυπη ιστορία λίγο πιο πέρα, προσθέτοντας περισσότερη περιπέτεια, περισσότερα μαγικά πλάσματα και εφέ . Ο νεαρός Nickolas Hoult υποδύεται τον Τζακ.

 

 

  • Χίλιες και Μία Νύχτες : Η γνωστή συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, που σ’ αυτήν περιλαμβάνονται ο ‘’Αλαντίν’’, ‘’ Ο Αλή μπαμπά και οι 40 κλέφτες’’, ο ‘’Σεβάχ’’ κτλ. Αυτά τα παραμύθια είναι που αφηγείται η βασίλισσα Σεχραζάτ, κάθε βράδυ- για 1.001 νύχτες- στο σουλτάνο σύζυγό της, για να τον συγκρατήσει απ’ την αιμοδιψή του τακτική σε όλες τις προηγούμενες γυναίκες του…δηλ. να τις αποκεφαλίζει !

Οι ιστορίες από τις «Χίλιες και Μια Νύχτες» υπήρξαν δημοφιλές θέμα για ταινίες, ξεκινώντας από:

– το «Le Palais des mille et une nuits» (1905) του Ζωρζ Μελιέ…

(μπορείτε να δείτε την ταινία στο παρακάτω βιντεό… στην ποιότητα που διασώζεται!)

 

και το «Il fiore delle mille e una notte» (1974) του Πιέρ Πάολο Παζολίνι...

arabian nights1974

Οι δύο παραπάνω ταινίες κατατάσσονται «ανάμεσα στα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου’’!

 

Η τελευταία κινηματογραφική απόδοση του παραμυθιού είναι η τηλεοπτική ταινία «Χίλιες και Μία Νύχτες» (2000), με αφηγείται με το καλύτερο δυνατό τρόπο και με εντυπωσιακά εφέ, την ιστορία της Σεχραζάτ και τα παραμύθια της.

arabian nights2000

 

 

Προσεχώς…Υπάρχουν φήμες στο Hollywood ότι θα γίνει μια ακόμα κινηματογραφική παραγωγή βασισμένη στα παραμύθια της συλλογής «Μία και Χίλιες Νύχτες», με τον Liam Hemsworth (»The Hunger Games/Αγώνες Πείνας» 2012-2015, »The Last Song/Το Τελευταίο Τραγούδι», 2010 κ.ά.) στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

  • Κλείνοντας το συγκεκριμένο αφιέρωμα, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ακόμα ένα ‘’μεγάλο παραμυθά’’…τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και δύο απ’ τις ιστορίες του, που έγιναν (ή σύντομα θα γίνουν) κινηματογραφικές ταινίες :

«Snow Queen / Η βασίλισσα του Χιονιού» , 2002 : H Bridget Fonda ενσαρκώνει την κακιά Βασίλισσα του Χιονιού, που θα βάλει σε σκληρή δοκιμασία ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι, όπως χαρακτηριστικά αφηγείται και η κλασική ιστορία.

snq2002

 

 

Προσεχώς…   – «The Little Mermaid / Η Μικρή Γοργόνα» : Η γοργόνα που ερωτεύεται έναν άνθρωπο και για χάρη του βγαίνει στη στεριά, απαρνούμενη τη χαρακτηριστική ουρά της για …δύο πόδια ! Αυτό μας αφηγείται ο Χ. Κ. Άντερσεν στο κλασικό παραμύθι του και ο σκηνοθέτης Joe Wright ( βλ. «Pride & Prejudice / Περηφάνια και Προκατάληψη», 2005 – «Atonement/ Εξιλέωση»,2007- «Anna Karenina/ Άννα Καρένινα», 2012) αποφάσισε να το μεταφέρει για 1η φορά στη μεγάλη οθόνη ! Παραμένουν ακόμα άγνωστα η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας και το καστ της.

 

The End…

ιαβάστε το 1ο μέρος του αφιερώματος εδώ και το 2ο μέρος εδώ)

 

Έφη Δημητρακοπούλου

 

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.