Σύνοψη

Από την αρχή της ιστορικής για τη σύγχρονη τεχνολογία και το εμπόριο καριέρα του, ως το 1998 και την έξοδο στην αγορά του iMac, αποκαλύπτεται η ταυτότητα του μεγάλου αφεντικού της Apple inc, Στίβεν Πολ Τζομπς. Το πάθος του για την τεχνολογία αποδείχτηκε μοιραίο, τόσο για τη ζωή του εντός της οικογένειας του, όσο ίσως ακόμη και για την υγεία του.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2 υποψηφιότητες για Όσκαρ:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου (Michael Fassbender)
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου (Kate Winslet)

2 Χρυσές Σφαίρες:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου (Kate Winslet)
  • Σεναρίου (Aaron Sorkin)

Βραβείο BAFTA στην κατηγορία

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου (Kate Winslet)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Νέο Steve Jobs και παράλληλα νέα βιογραφική ταινία κάποιου αρκετά σημαντικού προσώπου στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Σκηνοθέτης ο Danny Boyle που έχει αρκετά διάσημες ταινίες στο ενεργητικό του, όπως Trainspotting, The Beach, Slumdog Millionaire και 127 Hours. Αξίζει τελικά όμως άλλη μια βιογραφική ταινία Steve Jobs και μάλιστα τόσο σύντομα?

 

 

Ξεκινώντας να πω το εξής… υπάρχουν πολύ λίγες βιογραφικές ταινίες που με απογοήτευσαν. Ετούτο εδώ όμως δεν είναι καν βιογραφική ταινία. Είναι μια σειρά ασταμάτητων διαλόγων μεταξύ του Jobs, των ανθρώπων που συνεργάζεται και της πρώην του που τον κυνηγάει για λεφτά και διατροφή του φερόμενου ως παιδιού του. Η ταινία σε όλη της τη διάρκεια των 2 ωρών της, παραμένει στα παρασκήνια και στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί, χωρίς όμως κάτι ουσιώδες. Από πίσω, ανά στιγμές παίζει μια αρκετά πομπώδης μουσική η οποία υποτίθεται συμβάλει στο άγχος που δημιουργείται στον εκκεντρικό πρωταγωνιστή και στις ξανά ανούσιες αποκαλύψεις που γίνονται.

Το μεγάλο λοιπόν πρόβλημα της ταινίας είναι η άθλια προσέγγιση των γεγονότων χωρίς κάποια συγκεκριμένη ροή και οι άπειρες αναφορές σε προηγούμενα γεγονότα χωρίς καν να σου δείχνει σχεδόν τίποτα από αυτά. Κυριολεκτικά έψαχνα να βρω τον λόγο που το Steve Jobs χαρακτηρίστηκε ως μια βιογραφική ταινία.

 

 

Η σκηνοθεσία μέτρια εως καλή, χωρίς να σου προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, αλλά εμμένει σε κάποια όμορφα πλάνα ακολουθώντας τους πρωταγωνιστές και σε σημεία θυμίζει αρκετά τον Iñárritu, χωρίς όμως τις συνεχόμενες λήψεις του. Όσον αφορά τις αρμηνείες, η Kate Winslet ξεχωρίζει αρκετά και όλοι οι υπόλοιποι είναι καλοί, αλλά εως εκεί. Τίποτα ξεχωριστό, τίποτα εντυπωσιακό. Στο ίδιο «τσουβάλι» βάζω και τον ίδιο τον Michael Fassbender, ο οποίος είναι κρύος και σε σημεία μοιάζει νυσταγμένος, εκτός ίσως από μια-δυο σκηνές όπου «θυμάται» ότι υποδύεται τον Steve Jobs. Και πάλι όμως η ερμηνεία του δεν συγκρίνεται με την πολύ μελετημένη και άκρως πειστική του Ashton Kutcher στην ταινία «Jobs» του 2013, η οποία μάλιστα άξιζε τον χαρακτηρισμό «Βιογραφική».

 

 

Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί χειρότερη ερμηνεία του Fassbender μέχρι στιγμής, αλλά όλοι τελικά έχουν τις κακές στιγμές τους. Ίσως να μην του πήγαινε τελικά ο ρόλος. Σημασία έχει ότι το Steve Jobs αποδεικνύεται φτοχό, επιφανειακό και εν τέλη αχρείαστο εφόσον ένα μεγάλο μέρος (και το σημαντικότερο) της ζωής του διάσημου μηχανικού πληροφορικής, παρουσιάστηκε αρκετά πειστά στο Jobs του 2013.

 

Βαθμολογία: 1/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.