Σύνοψη

Στα μισά της πενταετούς αποστολής του, το πλήρωμα του USS Enterprise δέχεται επίθεση από ένα φαινομενικά ασταμάτητο κύμα άγνωστων εξωγήινων, το οποίο τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν το πλοίο τους. Παγιδευμένοι σε έναν άγνωστο πλανήτη και χωρίς προφανή ελπίδα για σωτηρία, το πλήρωμα βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν νέο και αμείλικτο εχθρό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ (Joel Harlow, Richard Alonzo)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Το remake της κλασικής σειράς διαστήματος Star Trek πέτυχε και με το παραπάνω προσφέροντάς μας 2 απολαυστικές ταινίες με συνδυασμό σοβαρού υπόβαθρου και επικής δράσης. Ειδικά μετά την 2η ταινία «Into Darkness» ο πήχης ανέβηκε πάρα πολύ ψηλά προσμένοντας ένα επικό φινάλε στην 3η ταινία της τριλογίας, που ακούει στο «πιασάρικο» όνομα «Beyond».

 

 

Πριν δω την ταινία, μου δημιουργήθηκαν κάποιες αμφιβολίες λόγω αλλαγής σκηνοθέτη. Ο J.J. Abrams είναι πλέον μόνο παραγωγός καθώς ανέλαβε την σκηνοθεσία του πρόσφατου «Star Wars: The Force Awakens» και δεν μπορούσε να αναλάβει παράλληλα και αυτό. Έτσι παρέδωσε την σκηνοθετική καρέκλα στον Justin Lin, γνωστό κυρίως από τα Fast & Furious. Δυστυχώς η αλλαγή σκηνοθέτη είναι πολύ εμφανής και ρίχνει κατά πολύ το επίπεδο της ταινίας σε σχέση με τις άλλες δύο. Κι αυτό γιατί ο Justin Lin δείχνει να μην «το’χει» με το διάστημα! Οι περισσότερες σκηνές δράσης αναλώνονται σε υπερβολικά σκοτεινό φόντο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διακρίνουμε ποιός κάνει τι και να επικρατεί ένα χάος. Σίγουρα ο Lin ήθελε να κάνει την ταινία όσο πιο σκοτεινή γίνεται, αλλά απ’ότι φαίνεται ο υπεύθυνος φωτογραφίας πρέπει να απουσίαζε από τα γυρίσματα, καθώς έχουμε μεγάλη έλλειψη φωτισμού και κάδρου σε πολλά πλάνα και βλέπουμε απλά σκοτεινές σκηνές χωρίς ατμόσφαιρα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για star trek beyond 2016

 

Αν δούμε δε τα πράγματα από σεναριακής πλευράς σίγουρα έχουμε κάτι πολύ απλοϊκό για ταινία με όνομα «Star Trek Beyond». Κι αυτό γιατί το σενάριο πηγάζει από τον Simon Pegg (?) και τον Doug Lung, ο οποίος εκεί που έγραφε για αστυνομικές σειρές, ξαφνικά τον βάζουν να γράψει (ξανατονίζω μαζί με τον Simon Pegg) σενάριο φαντασίας!!! Αυτό το μέγα λάθος των παραγωγών θα στοιχίσει πολύ στην ταινία, καθώς πιο πολύ κοντά σε σενάριο φαντασίας είναι η επιλογή των σεναριογράφων, παρά η ταινία η ίδια. Θα αναφέρω μόνο 2 πράγματα… το ένα είναι ότι πάλι ξανά το Enterprise διαλύεται (έμπνευση 0) και το δεύτερο… θυμάστε τον καταπληκτικό Khan (Benedict Cumberbatch) στην προηγούμενη ταινία? Στο «Star Trek Beyond» όχι μόνο δεν έχουμε επιβλητικό κακό, αλλά ο Krall είναι σαν μια μασκότ που δεν ξέρει που βρίσκεται. Ένας κακοδουλεμένος χαρακτήρας που δεν σε τραβάει καθόλου και δεν σχολιάζω καν ότι πίσω του κρύβεται ο Idris Elba, ο οποίος είναι το λιγότερο αδιάφορος.

 

Από οπτικά εφέ και ήχο σίγουρα χορταίνεις, η δράση είναι καταιγιστική σε σημεία αλλά άλλο ένα αρνητικό που έχει η ταινία είναι ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της είναι «εγκλωβισμένη» σε έναν πλανήτη και αναλώνεται πολύ ώρα εκεί, κάτι που κουράζει σε συνδυασμό με τα σκοτεινά πλάνα του Lin. Φυσικά με όλα αυτά, η μπάλα παίρνει και τους ηθοποιούς, οι οποίοι ναι μεν δείχνουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά δεν τους βοηθάει καθόλου το σενάριο. Η Jaylah (Sofia Boutella) ξεχωρίζει μόνο λόγω φρέσκου χαρακτήρα και ο Spock (Zachary Quinto) που είναι πάντα «εκκεντρικά απολαυστικός».

 

 

Η ταινία δείχνει να σέβεται το παρελθόν της αλλά σίγουρα δεν της αρμόζει ο τίτλος «Beyond» καθώς θα έπρεπε να είναι αρκετά πιο μεγαλεπήβολο, κυρίως σεναριακά, για να μας απογειώσει την φαντασία για άλλη μία φορά και να κλείσει επικά μία επιτυχημένη (μέχρι χθες τουλάχιστον) τριλογία. Δεν θέλω να την ξεχάσω σαν ταινία γιατί έχει και τις καλές στιγμές της, αλλά προτιμώ με διαφορά τις 2 προηγούμενες.

 

Βαθμολογία: 2/5

Ηλίας Μιχαηλάκης

Φωτογραφίες & Βίντεο

1 βίντεο 1 φωτογραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.