summercinema

Το καλοκαίρι επιτέλους έφθασε (αν και ακόμα ο καιρός μας κάνει κάποια ‘’παραστρατήματα’’) και ο υδράργυρος ολοένα και ανεβαίνει !

Για όσους από εσάς σχεδιάζετε ακόμα το πού θα πάτε φέτος το καλοκαίρι ή δυστυχώς λόγω δουλειάς ή…κρίσης θ’ αναβάλλετε τις διακοπές, οι παρακάτω 13 +1 «δροσερές» ταινίες σε DVD, θα σας ταξιδέψουν και θα φέρουν το καλοκαίρι στο… σπίτι σας!

Γιατί το θερινό σινεμά- ακόμα και στο σπίτι- είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτή την περίοδο !

 

1. Ιταλία και συγκεκριμένα Ρώμη… και ποιος δε θα ήθελε να την επισκεφτεί ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες?!? Προς το παρόν όμως, μπορείτε να την απολαύσετε μέσα απ’ τη ρομαντική κομεντί του 1953, με τους Audrey Hepburn & Gregory Peck, στο «Roman Holiday/Διακοπές στη Ρώμη (1953)». Μια ταινία που αποδεικνύει περίτρανα την ικανότητα του κινηματογράφου να μας ταξιδεύει ακόμη και όταν δεν μπορούμε πραγματικά να αποδράσουμε…

Roman Holiday

 

 

2.   Και μπορείτε να συνεχίσετε για ακόμα λίγο το ταξίδι σας στην πανέμορφη Ρώμη κάνοντας ‘’dolce vita’’, παρέα με το Federico Fellini, τσαλαβουτώντας στη Fontana di Trevi με την Anita Ekberg και τον Marcello Mastroianni στο «La Dolce Vita» (1960).

dolcevita

 

 

3. Φεύγουμε απ’ τη Ρώμη, παραμένουμε όμως σε ιταλικό έδαφος και συγκεκριμένα στις υπέροχη και ειδυλλιακή Τοσκάνη… Παρέα με τη Diane Lane μπορείτε να την επισκεφτείτε(έστω και απ’ τον καναπές σας…) μέσω της ταινίας, «Under theTuscan Sun/ Ηλιόλουστος Έρωτας», (2003). Οι εικόνες από τα κύματα που γδέρνουν τα βράχια, τα χρώματα που «παίζουν» με τις ατελείωτες εκτάσεις, το φως στο παζάρι που «αγκαλιάζει» τους χαρακτήρες, θα σας προτρέψουν να κάνετε check in για Τοσκάνη!

tuscansun

 

 

4. Και συνεχίζουμε επί ιταλικού εδάφους…Τοσκάνη & Βερόνα, καλοκαιρινή διάθεση και ο ρομαντικός έρωτας Ρωμαίου- Ιουλιέτας…Τί άλλο να ζητήσει κανείς ;

Τo «Letters to Juliet/ Γράμματα στην Ιουλιέτα»,(2010) μας τα προσφέρει όλα αυτά: Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα (Amanda Seyfried) ταξιδεύει στη Βερόνα, πόλη όπου αναπτύχθηκε το ειδύλλιο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, δε φαντάζεται πώς ένα γράμμα απ’ το 1951, θα είναι η αρχή μιας αλυσίδας γεγονότων : μιας δυνατής φιλίας, ενός έρωτα χρόνων που θα ξαναζωντανέψει αλλά και ενός νέου έρωτα που θα γεννηθεί…

letjuliet

 

 

5. Και μιας και μιλάμε για τον ‘’φτερωτό θεό’’…Το καλοκαίρι είναι η ιδανικότερη περίοδος να ερωτευτείτε ή να θυμηθείτε ‘’παλιούς χαμένους καλοκαιρινούς έρωτες’’, έστω και με λιγάκι μελαγχολία! Το «Εκείνο το Καλοκαίρι»(1971) εντυπώνεται στη μνήμη για τη συγκλονιστική ερμηνεία της Έλενας Ναθαναήλ, τον γοητευτικότατο Λάκη Κομνηνό και το τραγούδι «Σαν με κοιτάς» .

ekeinok

 

 

6. Θάλασσες και εξωτικοί προορισμοί χωρίς πειρατές γίνεται ;…δε γίνεται! Η τετραλογία των «Πειρατών της Καραϊβικής (Pirates of the Caribbean)»,(2003-2011) είναι μια πολύ καλή πρόταση λοιπόν… Γιατί ποιος δε θα ήθελε να πίνει ρούμι και να λιάζεται στην Καραϊβική, παρέα με τον τρελο-καπετάνιο Jack Sparrow (Johnny Depp);

pirates1 pirates2

pirates3 pirates4

 

 

7.  Και συνεχίζουμε με ειδυλλιακές παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, εξωτική φύση αλλά και… έρωτα ! Όλα αυτά μπορείτε να χαρείτε βλέποντας τo «The Blue Lagoon/ Γαλάζια Λίμνη»(1980) και τη συνέχεια της, «Return to the Blue Lagoon/ Επιστροφή στη Γαλάζια Λίμνη»,(1991) , ακολουθώντας το νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι των ναυαγών στις διάφορες περιπέτειες του στο απόμερο νησί.

bl bl2

 

 

8. Τι θα λέγατε όμως και για ένα οδοιπορικό 5.000 χιλιομέτρων σ’ όλη τη Νότια Αμερική; Καθόλου κακή ιδέα, όταν μάλιστα έχεις συνταξιδιώτες σου το νεαρό Τσε Γκεβάρα (Gael García Bernal) και το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο (Rodrigo De la Serna), στην ταινία «The Motorcycle Diaries/ Ημερολόγια Μοτοσικλέτας»(2004) , οι οποίοι έκαναν αυτό το μεγάλο ταξίδι το 1953, το οποίο τους άλλαξε τη ζωή…

motorcyclesd

 

 

9. Καθόλου κακή ιδέα όμως δεν είναι και ένα ταξίδι σ’ όλη την Ευρώπη και μάλιστα μ’ όλη την παρέα σου…αυτό σου προτείνει η τρελή κωμωδία «Eurotrip»(2004), με 4 φίλους που επιχειρούν αυτό το ταξίδι βιώνοντας διάφορες κωμικές καταστάσεις και μπλεξίματα.

eurotrip

 

 

10. Πάντως εκτός απ’ όλους τους παραπάνω προορισμούς που ενδείκνυνται για διακοπές, σαν την Ελλάδα, δε συγκρίνεται κανένας. Προορισμός η Σκιάθος και η Σκόπελος και συνταξιδιώτισσα η Meryl Streep που ‘’τα δίνει όλα’’ στο «Mamma Mia»(2008), χορεύοντας και τραγουδώντας γνωστά τραγούδια των Abba.

mammamia

 

 

11. Και μένοντας Ελλάδα… Το «Απέραντο Γαλάζιο/Le grand Bleu»,(1988) του σκηνοθέτη Luc Besson (με πρωταγωνιστή τον Jean Reno) πλημμυρίζει την οθόνη με αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος της . Η επιλογή και μόνο των θαλάσσιων τοποθεσιών που έγιναν τα γυρίσματα – οι περισσότερες υποβρύχιες λήψεις έγιναν στα καταγάλανα νερά της Αμοργού και συγκεκριμένα της παραλίας της Αγίας Άννας– αξίζουν για να δείτε την ταινία . Η υπόθεση είναι απλή : Δύο φίλοι λαμβάνουν μέρος σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα καταδύσεων και το μυστηριώδες ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο του βυθού ξεκινάει…

grbl

 

 

12. Μπορεί το παρακάτω φιλμ να μην σας ταξιδεύει κάπου ιδιαίτερα, έχει όμως έντονη μια καλοκαιρινή διάθεση και ανεμελιά. Αξέχαστα τραγούδια όπως το ‘’Summer Nights’’ , ξέφρενοι χοροί απ’ τον καταπληκτικό John Travolta και τη γλυκύτατη Olivia Newtοn John και σχολικές φάρσες και έρωτες στην Αμερική του ‘50-’60, κάνουν το «Grease»(1978) ιδανική πρόταση για DVD αυτή την περίοδο.

grease

 

 

13. Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η ταινία πάντα με γεμίζει με καλοκαιρινή διάθεση … Το «Μια καλή χρονιά/ A good year», 2006 είναι μια γλυκιά ταινία, φτιαγμένη από ήλιο, κρασί, υπέροχα τοπία της Γαλλικής Χερσονήσου και ερωτική διάθεση…Ο βρετανός χρηματιστής Μαξ Σκίνερ (Russell Crowe), έχοντας προβλήματα με τη δουλειά του, ταξιδεύει από το Λονδίνο στη Ν. Γαλλία για να επισκεφθεί τον αμπελώνα που κληρονόμησε από το θείο του. Εκεί θα γνωρίσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής αλλά και τον έρωτα στα μάτια μιας γοητευτικής ντόπιας (Marion Cotillard).

goodyear

 

 

* +1 : Και κλείνοντας, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε μια ταινία ‘’ύμνο στον κινηματογράφο’’ και απόλυτα ταιριαστή για θερινό σινεμαδάκι !

«Cinema Paradiso / Σινεμά ο παράδεισος», 1988 του Giuseppe Tornatore, ένα λατρεμένο και νοσταλγικό φιλμ, που βρίσκεται πάντα μέσα στις καρδιές όλων των ρομαντικών θεατών και ειδικά αυτών που αγαπούν το σινεμά. Η δε τελευταία, συγκινητική σκηνή του έχει »αφήσει εποχή»…

cinemap

Η υπόθεση: Μέσα απ’ τη ζωή ενός αγοριού παθιασμένου με τον κινηματογράφο και την τρυφερή φιλία του με το γέρο- τεχνικό της κινηματογραφικής μηχανής του τοπικού σινεμά, σκιαγραφείται η σημασία της 7ης Τέχνης για την κουλτούρα μιας επαρχιακής ιταλικής πόλης.

 

Κάπως έτσι, αυτές οι ταινίες, σας ταξιδεύουν, σας χαλαρώνουν και σας κάνουν να ονειρεύεστε εξορμήσεις σε υπέροχα μέρη, εκεί που το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ…

 

Έφη Δημητρακοπούλου

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.