Μερικοί τίτλοι ταινιών είναι τόσο παράξενοι που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το τι ακριβώς θα παρακολουθήσεις! Άλλοτε το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή, άλλοτε καταλάθος και άλλοτε για ποιητικούς λόγους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους τίτλους…

Ακολουθεί μία σύντομη χιουμοριστική ανάλυση του κάθε τίτλου.

 

1) Επτά χρόνια φαγούρα (The seven year itch) 1955

Αν αρχίζεις να φαγουρίζεσαι για επτά συνεχόμενα έτη, τότε να επισκεφτείς έναν δερματολόγο. Και μάλιστα όσο είναι νωρίς. Μην περιμένεις πρώτα να περάσει μια επταετία…. Μια πιο ορθή απόδοση του τίτλου της ταινίας θα μπορούσε να ήταν «Επτά χρόνια γρουσουζιάς» αλλά και πάλι ξεφεύγει από το θέμα.


2) Μερικοί το προτιμούν καυτό (Some like it hot) 1959

Η δεύτερη ταινία του αφιερώματός μας, μας βρίσκει πάλι με την Μέριλιν! Μερικοί το προτιμούν καυτό! Ποιο όμως; Δεν μας διευκρινίζει ο τίτλος! Προτιμούν καυτό τον καφέ τους, το φαγητό τους, το μπάνιο τους ή…. κάτι πιο «πικάντικο»;; Άμα βρείτε την απάντηση, πείτε το και σε μένα να ξέρω! Βέβαια, αυτή η φράση ακούγεται κάπου στα μισά της ταινίας.

 

3) Η μαμά και η πουτάνα (La maman et la putain) 1973

Α πα πα πα πα! Τι λόγια είναι αυτά;;; Ντροπή! Πάντως, παρά το ερωτικό τρίγωνο της πλοκής, δεν θα δείτε ούτε μία ερωτική σκηνή, δεν θα ακούσετε ούτε ένα βρισίδι. Μονάχα στον τίτλο! Πλάκα-πλάκα πολλοί κριτικοί την αναγνωρίζουν ως ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργηματα όλων των εποχών!

 

4) Πέτα τη μαμά από το τρένο (Throw momma from the train) 1987

Και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνεις τι ακριβώς θα δεις: Ένας άνθρωπος ο οποίος υποφέρει από τη συμπεριφορά της μάνας του και προσπαθεί να τη σκοτώσει. Αρκετά φευγάτη η πλοκή και συγχρόνως ευχάριστη.

 

5) Mια αιωνιότητα και μια ημέρα (1997)

Η αιωνιότητα υποτίθεται ότι κρατάει για πάντα. Δεν έχει τέλος. Παρόλα αυτά, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τη «σταματάει» την αιωνιότητα και προσθέτει μετά από αυτή μία ημέρα επιπλέον. Ποίηση ακόμα και στον τίτλο!

 

6) Του Θεού το χόρτο (Saving Grace) 2000

http://cine.gr/ArticleImages/2078_7.jpg

Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα μείζονος σημασίας: Είναι το χόρτο (που έπλασε ο Θεός) ή…. το «χόρτο»;;; Βλέπωντας την παραπάνω εικόνα, μάλλον το δεύτερο ισχύει! Ο πρωτότυπος τίτλος, αν τον μεταφράσουμε (Σώζωντας την Γκρέις) δεν έχει κάτι το παράξενο, όμως ο ελληνικός είναι πιο αντιπροσωπευτικός!

 

7) Θέλω και τη μαμά σου (Y Tu Mama Tambien) 2001

Την θέλεις;; Χάρισμά σου! Εμένα μου πήρε τα μυαλά τόσα χρόνια! Έλα μωρέ, πλάκα κάνω! Ο τίτλος και μόνο στο άκουσμά του, μαρτυράει κάτι το πικάντικο, κάτι το διεστραμμένο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν πέφτουμε έξω! Αν είστε τολμηροί τύποι,δείτε το και τα συμπεράσματα δικά σας!

 

8) Βρέχει κεφτέδες (Cloudy with a chance of meatballs) 2009

Μακάρι να έβρεχε κεφτέδες! Τουλάχιστον έτσι δεν θα υπήρχε πείνα στον πλανήτη μας! Ή ακόμα καλύτερα να έβρεχε κάθε μέρα και διαφορετικό φαγητό. Να το παραγγέλνεις και να σου έρχεται ουρανοκατέβατο. Delivery εξ ουρανού! Βέβαια, αν κάποιος παραγγείλει μακαρόνια, πως θα τα μαζέψει από κάτω;; Ή άμα παραγγείλει καμία σούπα, τι γίνεται;;;

 

9) Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες (The men who share at the goats) 2009

Αυτός κι αν είναι τίτλος! Άραγε τι το ενδιαφέρον υπάρχει σε μία κατσίκα για να την κοιτάζουν όλοι τόσο επίμονα;;; Έλα ντε! Ακόμα και ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι στο κόλπο και συμπρωταγωνιστεί μαζί με μία… κατσίκα!

 

10) Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (2012)

Άκρως ποιητικός τίτλος ο οποίος σίγουρα θα έχει μεταφορική σημασία. Ο Θεός σίγουρα αγαπάει το χαβιάρι, αλλά αν το αγαπούσαν και οι άνθρωποι, θα μειώνανε λιγάκι την τιμή του στα σούπερ μάρκετ, για να το έτρωγαν και οι φτωχοί. Ο Γιάννης Σμαραγδής, μετά τον Καβάφη και τον Ελ Γκρέκο, γυρίζει μια ταινια με ιδιόρυθμο τίτλο!

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.