thedanishgirl1

Αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα στάθηκε η πολύ-αναμενόμενη ταινία «The Danish Girl»*, με τον Eddie Redmayne στο πρωταγωνιστικό ρόλο (σ.σ. ο περσινός νικητής του Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «The Theory of Everything/ Η Θεωρία των Πάντων (2014)»).

Στο συγκεκριμένο φιλμ, που έκανε πρεμιέρα στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας και μόνο απ’ το trailer του έχει ενθουσιάσει τους κριτικούς, ο Eddie Redmayne υποδύεται… μια γυναίκα: το ζωγράφο Αϊναρ Βένεγκερ – πιο γνωστό ως Λίλι Ελμπε- έναν από τους πρώτες άντρες που έκαναν εγχείρηση φύλου για να γίνει γυναίκα, στη Δανία της δεκαετίας του ’30.

Και ενώ λοιπόν ο υπερ-ταλαντούχος κ. Redmayne θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα 2ο Oscar Α’ Aνδρικού Ρόλου προσφέροντας μας για μια ακόμα φορά μια συγκλονιστική ερμηνεία, ευκαιρία να θυμηθούμε κι άλλους συναδέλφους του, που για χάρη ενός κινηματογραφικού ρόλου, έγιναν…γυναίκες!

Οι 10 παρακάτω άνδρες ηθοποιοί, υποδυόμενοι γυναίκες, μας χάρισαν αξέχαστους ρόλους στο σινεμά, που είτε προσέφεραν κωμικά μπλεξίματα και πολύ γέλιο, είτε έδωσαν μια ιδιαίτερη δραματική χροιά στην πλοκή μιας ταινίας.

 * (σ.σ. Για περισσότερες πληροφορίες & για το trailer της ταινίας «The Danish Girl» διαβάστε το σχετικό προηγούμενο άρθρο μου εδώ).

1) Ο John Travolta στο «Hairspray» (2007)

hairspray jtr

O John Travolta είναι πραγματικά αγνώριστος ως γυναίκα και συγκεκριμένα ως μητέρα της πρωταγωνίστριας Τρέισι, μιας μεγαλόσωμης και καλόκαρδης μαθήτριας στη Βαλτιμόρη του 1962, που ονειρεύεται να εμφανιστεί στο χορευτικό τηλεοπτικό σόου, «Corny Collins show»…

 

2) Ο Robin Williams στο «Mrs. Doubtfire / Η κυρία Ντάμπφαϊρ» (1993)

mrsd rw

Ένας μπαμπάς μπορεί να κάνει τα πάντα για να είναι κοντά στα παιδιά του… ίσως ακόμα και να μεταμφιεστεί σε γυναίκα! Αυτό έκανε και ο -πρόσφατα αδικοχαμένος- Robin Williams, που στο συγκεκριμένο φιλμ υποδύθηκε μοναδικά (και βγάζοντας πολύ γέλιο) ένα διαζευγμένο πατέρα που μεταμφιέζεται σε γυναίκα και πιάνει δουλειά ως νταντά στο σπίτι της πρώην γυναίκας του.

 

3) Ο Tony Curtis και ο Jack Lemmon στο «Some like it hot / Μερικοί το προτιμούν καυτό» (1959)

slh

  tc2 jl

Οι Tony Curtis και Jack Lemmon ήταν απολαυστικότατοι ως απένταροι μουσικοί που αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες – μέλη ενός γυναικείου συγκροτήματος μουσικών, για να σωθούν όταν γίνονται άθελα τους μάρτυρες μιας γκαγκστερικής σφαγής.

 

4) Ο Dustin Hoffman στο «Tootsie» (1982)

Tootsie  dh

Η ανεργία τελικά, μπορεί να σε οδηγήσει να κάνεις τα πάντα… Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Dustin Hoffman, υποδυόμενος έναν άνεργο ηθοποιό που αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να βρει δουλειά σ’ ένα σίριαλ. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν ερωτεύεται την συμπρωταγωνίστρια του …!

 

5) Ο Johnny Depp στο «Before Night Falls / Πριν πέσει η νύχτα» (2000)

bfnf   johnny

Και ναι … ο γοητευτικός ηθοποιός μεταμορφώθηκε σε γυναίκα για την ανάγκη του ρόλου του στη συγκεκριμένη ταινία, η οποία αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του ομοφυλόφιλου ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένας. Ο Ρ. Αρένας, αν και πήρε μέρος στην κουβανική επανάσταση, θεωρήθηκε εχθρός του καθεστώτος εξαιτίας των γραπτών του και της ομοφυλοφιλίας του.

 

6) Ο Martin Lawrence στις ταινίες «Big Momma’s House 1 & 2 /Μην πυροβολείτε τη γιαγιά 1&2 (2000-2006)» & «Big Momma’s : Like father, like son / Μην πυροβολείτε τη γιαγιά : Πατέρας και γιος εν δράσει» (2011)

bm mlaw

Για μια ακόμα φορά, ο κωμικός ηθοποιός Martin Lawrence είναι απίστευτα αστείος ως μια ογκώδη 70χρονη γιαγιά, που στην πραγματικότητα είναι ένας πράκτορας του FBI σε αποστολή να παγιδέψει επικινδύνους εγκληματίες.

 

7) Οι Marlon Wayans και Shawn Wayans στο «White Chicks / Ξανθιές Γκόμενες» (2004)

wch

marw   shw

Δύο ολίγον αποτυχημένοι πράκτορες του FBI (Marlon Wayans και Shawn Wayans) αναγκάζονται να γίνουν για λίγο γυναίκες, με σκοπό να ολοκληρώσουν με επιτυχία(επιτέλους!) τη νέα αποστολή τους: να σώσουν δύο κακομαθημένες κληρονόμους απ’ τους επίδοξους απαγωγείς τους.

 

8) Ο Billy Crudup στο «Stage Beauty / Το ωραίο φύλο» (2004)

stb   bcr

Ο Billy Crudup δίνει μια αξιοπρόσεχτη ερμηνεία ως ένας διάσημος ηθοποιός ειδικευμένος σε γυναικείους ρόλους, στην Αγγλία του 1660.

 

 

9) Ο Stephen Dorff στο «I shot Andy Warhol» (1996)

isanw  std

Σε γυναίκα μεταμφιέστηκε και ο Stephen Dorff για τις ανάγκες του ρόλου του στο συγκεκριμένο φιλμ: Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της ηθοποιού και ριζοσπαστικής φεμινίστριας, Valerie Solanas, η οποία έμεινε γνωστή για τη δολοφονική επίθεση της ενάντια στο διάσημο εκκεντρικό καλλιτέχνη, Andy Warhol, το 1968!

 

10) O Kurt Russell στο «Tango & Cash/ Τάνγκο & Κας» (1989)

tc   krus

Αφού τα ξαναείπαμε…τελικά εκεί στην Αμερική, οι αστυνομικοί και ο πράκτορες το συνηθίζουν να μεταμφιέζονται σε γυναίκες για να φέρουν εις πέρας κάποια αποστολής τους. Αυτό κάνει και ο Κας (Kurt Russell), που μαζί με τον συνεργάτη του Τάνγκο (Sylvester Stallone), υποδύονται δυο σκληροτράχηλους αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών που θέλουν να πάρουν εκδίκηση απ’ ένα μεγαλέμπορο ηρωίνης, που τους οδήγησε άδικα στη φυλακή.

 

Έφη Δημητρακοπούλου

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.