429327 10150650717639124 1423393167 n

Παραμύθια, τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, έχουν αποτελέσει και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες του Hollywood.

Εκτός απ’ τα κλασικά κινούμενα σχέδια του Disney (που τα περισσότερα βασίζονται σε διάσημα παραμύθια), υπάρχουν και πολλές κινηματογραφικές ταινίες που ‘’δίνουν σάρκα και οστά’’ σε αγαπημένους ήρωες και κάνουν εκατοντάδες παραμύθια να ζωντανεύουν, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.

‘’Πρώτος σταθμός’’ στο αφιέρωμα μας, τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ …

 Το αφιέρωμα γίνεται κιόλας, εξ αφορμής της πρόσφατης κυκλοφορίας της νέας κινηματογραφικής εκδοχής της ‘’Σταχτοπούτας’’, ένα απ’ τα πιο γνωστά παραμύθια των αδερφών Γκριμ.

cinderella2015

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Kenneth Branagh μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την κλασική ιστορία της Σταχτοπούτας, όσο γίνεται πιο πιστά στο πρωτότυπο. Το φιλμ έχει τίτλο «Cinderella/ Σταχτοπούτα» και στον ομώνυμο ρόλο είναι η ανερχόμενη Lily James (γνωστή απ’ τη σειρά «Dowton Abbey/Ο Πύργος του Ντάουντον»). Το καστ συμπληρώνουν οι Cate Blanchett ως »κακιά μητριά», η Helena Bonham Carter ως »καλή νεράιδα» κ.ά.

 

 

Συνεχίζοντας με τους αδερφούς Γκριμ… διαπιστώνουμε ότι μας έχουν δώσει γενικά, τα πιο διάσημα και αγαπημένα παραμύθια, πολλά απ’ τα οποία έχουν μεταφερθεί μοναδικά στη μεγάλη οθόνη :

  •  Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι : 6 είναι συνολικά οι ταινίες που βασίζονται στο γνωστό παραμύθι, συμπεριλαμβανόμενης και μιας ελληνικής…

«Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» (1960) , με πρωταγωνίστρια τη Τζένη Καρέζη.

xionatigreek

 

 

Τα παρακάτω Χολιγουντιανά φιλμ για τη »Χιονάτη» έχουν κρατήσει κάποια βασικά στοιχεία της ιστορίας, διαθέτουν όμως και αρκετές παραλλαγές…

«Snow White : A tale of terror/ Χιονάτη», 1997 : Με πρωταγωνίστρια τη Sigourney Weaver στο ρόλο της κακιάς βασίλισσας η κλασική ιστορία παίρνει μια πιο σκοτεινή και τρομακτική μορφή.

sw1997

 

 

«Snow White/ Χιονάτη», 2001: Η βρετανίδα ηθοποιός Miranda Richandson υποδύεται την κακιά βασίλισσα, στην τηλεταινία που ίσως αποτελεί την πιο κοντινή εκδοχή της πρωτότυπης ιστορίας.

sw2001

 

 

«Mirror, Mirror/ Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου», 2012 : Η ιστορία της Χιονάτης από μια πιο light και κωμική πλευρά, με μια απολαυστική – στο ρόλο της κακιάς βασίλισσας/μητριάς- Julia Roberts. Η ανερχόμενη Lily Collins υποδύεται τη Χιονάτη.

swmirror2012

 

 

«Snow White and the Huntsman/ Η Χιονάτη και ο Κυνηγός», 2012: Η πιο σκοτεινή και gothic εκδοχή της ιστορίας της Χιονάτης. Η Kristen Stewart (η Μπέλλα του βαμπιρικού έπους «Twilight/Λυκόφως») είναι η Χιονάτη, ενώ την ‘’παράσταση κλέβει’’ η Charlize Theron ως σατανική βασίλισσα και μητριά της πρωταγωνίστριας. Τελευταίες φήμες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια της ταινίας.

sw2012kr

 

 

«Blancanieves/ Χιονάτη», 2012 : Η Ισπανία δίνει τη δική της – βωβή- εκδοχή στο κλασικό παραμύθι, θέτοντας ως σκηνικό της ιστορίας τη Σεβίλλη του 1920 και τις περίφημες ταυρομαχίες της.

blancanieves2012

 

 

  • Η Κοκκινοσκουφίτσα : ακόμα ένα κλασικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ που ‘’ζωντάνεψε στη μεγάλη οθόνη’’ απ’ τη σκηνοθέτη του «Twilight/ Λυκόφως» (2008), Catherine Hardwicke:

redrid.h.2011

«Red Riding Hood/ Η κοκκινοσκουφίτσα», 2011 : Το γνωστό παραμύθι παίρνει διαστάσεις θρίλερ εδώ. Στον ομώνυμο ρόλο η Amanda Seyfried (βλ. «Mamma Mia», 2008).

 

 

  • Χάνσελ και Γκρέτελ : η γνωστή ιστορία όπου δύο αδέρφια αιχμαλωτίζονται από μια μάγισσα στο ζαχαρένιο σπίτι της, ενέπνευσε τους δημιουργούς του ακόλουθου φιλμ :

han.gr.2013

– «Hansel & Gretel : Witch Hunters / Χάνσελ και Γκρέτελ : Κυνηγοί Μαγισσών», 2013: Μια κάπως ακραία παραλλαγή της πρωτότυπης ιστορίας…μια εφετζίδικη περιπέτεια με πρωταγωνιστές τους Jeremy Renner και Gemma Arterton.

 

 

  • Σταχτοπούτα : Εκτός απ’ την πρόσφατη εκδοχή που προαναφέραμε, υπάρχουν δύο ακόμα χαρακτηριστικές κινηματογραφικές εκδοχές του κλασικού παραμυθιού :

«Ever After/ Παραμυθένιος έρωτας», 1998 : Η ιστορία της Σταχτοπούτας, που ταλαιπωρείται απ’ την κακιά μητριά της, παρουσιάζεται εδώ ελαφρώς παραποιημένη. Σταχτοπούτα η Drew Barrymore και κακιά μητριά η Anjelica Huston, που δίνει ‘’ρεσιτάλ ερμηνείας’’…

everafter1998

 

 

«A Cinderella story/ Μια σύγχρονη Σταχτοπούτα», 2004 : Όπως λέει και ο τίτλος, η ιστορία της Σταχτοπούτας μεταφέρεται στο σήμερα και σ’ ένα Αμερικάνικο σχολείο, όπου η Hillary Duff στο χορό με ‘’τον πρίγκιπα’’, Chad Michael Murray, δεν ξεχνά το γοβάκι της… αλλά το κινητό της !

cind.st.2004

 

 

  • Ένα ακόμα διάσημο παραμύθι των αδερφών Γκριμ , η «Ωραία Κοιμωμένη», απέκτησε την κινηματογραφική εκδοχή της …

maleficent

Το «Maleficent» (παραγωγής Disney, 2014), παρουσιάζει την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης απ’ την πλευρά της κακιάς μάγισσας, την οποία υποδύεται η Angelina Jolie. Στο ρόλο της Ωραίας Κοιμωμένης, η νεαρή και ανερχόμενη Elle Fanning.

 

 

  • Ακόμα και οι ίδιοι οι αδερφοί Γκριμ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ταινία:

Ο ‘’μεγάλος παραμυθάς’’ – σκηνοθέτης Terry Gilliam (βλ. «The Imaginarium of Doctor Parnassus/ Ο φανταστικός κόσμος του Ντ. Παρνάσους, 2009) μετέφερε στη μεγάλη οθόνη- με πολλές δόσεις φαντασίας- τη ζωή των δύο κλασικών παραμυθάδων και τις περιπέτειες τους, που ενέπνευσαν τα γνωστά τους παραμύθια.

grimm2005

«The Brothers Grimm/ Οι αδερφοί Γκριμ», 2005 : Ένα φιλμ που ταξιδεύει τη φαντασία μας, με τον αδικοχαμένο Heath Ledger και τον Matt Damon στους ομώνυμους ρόλους, και την Monica Bellucci ως κακιά μάγισσα.

 

 

  • Κλείνοντας το κεφάλαιο των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ που έχουν μεταφερθεί στο σινεμά, αξίζει να σημειώσουμε και το πρόσφατο φιλμ, «Into the Woods/ Τα μυστικά του Δάσους»(2015), που χάρισε στη -μία και μοναδική- Meryl Streep την 19η υποψηφιότητά της για Oscar!

intothewoods

Μερικά απ’ τα γνωστά παραμύθια των αδερφών Γκριμ (Κοκκινοσκουφίτσα, Ραπουνζέλ, Σταχτοπούτα) μπλέκονται μ’ ένα μαγικό τρόπο, σε μορφή μιούζικαλ, σ’ αυτή την ταινία με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς στο καστ. Μην ξεχνάμε και τον αγαπημένο Johnny Depp στο ρόλο του ‘’κακού λύκου’’.

 

 συνεχίζεται…

(Διαβάστε το 2ο μέρος του αφιερώματος εδώ και το 3ο μέρος εδώ)

Έφη Δημητρακοπούλου

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.